Joustavuutta mieleen!

Se minkä vuoksi olen hyvin innostunut työstäni, on erilaisten psykoterapiamenetelmien viimeaikainen kehitys. Julkisella sektorilla on sekä maassamme että erityisesti sen ulkopuolella ollut meneillään suuntaus, jossa sovelletaan käytännön elämässä oikeasti toimivia tekniikoita. Tavoitteena on aito elämäntyytyväisyys, ei ainoastaan oman itsen ymmärtäminen.

Enää ei pääasia olekaan asioiden verbaalinen analysoiminen. On lähdetty etsimään muutosta ihan arkisen elämän tilanteisiin. Ajatus on, että jos ihminen muuttaa pieniä asioita omassa käyttäytymisessään, sillä on merkittäviä vaikutuksia hänen hyvinvointiinsa. Ja joskus käyttäytymisen muutoksista seuraa suuriakin oivalluksia.

On myös todettu, että eniten nykymaailmassa näyttäisivät kärsivän sellaiset ihmiset, joilla on vähän ns. psykologista joustavuutta. Se taas on kykyä toimia eri tilanteissa läsnäolevasti ja omien arvojen mukaisesti, vaikka tunteet ja ajatukset olisivat miten negatiivisia hyvänsä.

Ja mikä kaikkein ihaninta: psykologista joustavuutta voi oppia. Ihan jokainen. Missä iässä tahansa voi aloittaa. Sen vuoksi olen niin innoissani, ja opiskelen näitä taitoja itsekin =D, todennäköisesti loppuelämäni.

Marja Vihervaara, psykiatrisen avohoidon ylilääkäri

En reaktion på ”Joustavuutta mieleen!

  1. Totta, terapiamenetelmät kehittyvät, mutta ei juuri Suomessa. Itse olen käynyt monen terpapeutin luona, ilman hyvää tulosta. On jopa heitetty ulos, vaikka olen ns.kiltti tyttö. Mikään masennuslääke ei ole auttanut (olen kokeillut ainakin 8 kpl), magneettinen stimulaatio ei sovi minulle (metalliproteesit korvissa). Lähiseudulla ei ole päteviä terapeutteja, enkä jaksa käydä Vaasassa enää (olen 66-vuotias). Enää on vain Xanor ja yölääkkeet, joista on hieman apua. Sen lisäksi minulla on vaikea fibromyalgia. Olen kärsinyt tästä posttraumaattisesta stressistä akuutisti n. 28 vuotta. Voiko sanoa että psykiatrinen hoito toimii?? Et ehkä halua tällaisia kirjoituksia bloggiin, mutta minä en usko psykiatriaan enää.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s