Lillajul, pikkujoulut, julfest och kuusijuhla… – Vad är vad?

Har du någon gång använt ordet joulujuhla på finska när du syftat på arbetsplatsens julfest? Såg den andra parten ut som ett frågetecken då? Det är helt förståeligt om du varit med om något liknande. På finlandssvenskt håll firar man lillajul kvällen före första advent. Det betyder att det är fråga om julafton i miniversion. Man brukar alltså ha en liten pyntad bordsgran, man äter litet julmat, njuter av julstämning och sist men inte minst brukar lillajultomten kasta in eller lämna vid ytterdörren en liten julklapp till barnen.

Julfest är däremot en personalfest eller en firmafest som infaller någon gång under veckorna före jul. På finska kallas den här festen för pikkujoulut och det har ingenting att göra med den traditionella lillajulen som firas på svenskspråkigt håll.

Vad är då joulujuhla och kuusijuhla för festligheter? Jo, de är synonymer som syftar på höstterminens avslutning i skolan, alltså julfest.

Lillajul infaller inkommande lördag.  Jag väntar med spänning på lillajultomten, hoppas han har tid att också stanna hos oss.

Stämningsfull  lillajul till er alla!

Pikkujoulu, lillajul, pikkujoulut ja julfest… – Mikä on mitä?

Oletko joskus käyttänyt ruotsiksi sanaa lillajul, kun olet tarkoittanut työpaikkasi pikkujouluja? Entä näyttikö toinen osapuoli silloin kysymysmerkiltä? On ihan ymmärrettävää, jos näin on käynyt. Suomenruotsalaisilla alueilla on tapana viettää pikkujoulua/lillajul ensimmäistä adventtia edeltävänä lauantaina. Kyseessä on miniversio lähestyvästä jouluaatosta. Perinteiseen suomenruotsalaiseen pikkujouluun kuuluu pieni koristeltu pöytäkuusi, vähän jouluruokaa, joulutunnelmasta nauttiminen ja tietenkin pikkujoulutontun pikainen vierailu, jolloin tontulla on tapana heittää ulko-ovesta sisään pienet joululahjat lapsille. Jos tonttu on kovin kiireinen, hän jättää lahjat ulko-oven viereen.

Pikkujouluja vietetään useimmiten työkavereiden kanssa tai kaveripiirissä joulua edeltävillä viikoilla. Suomenkielisten viettämät pikkujoulut eivät siis mitenkään liity suomenruotsalaisten viettämään perinteiseen pikkujouluun. Kulttuuritaustasta riippumatta meillä on kuitenkin tapana osallistua työpaikan tai kaveripiirin järjestämiin pikkujouluihin, jolloin ruotsin kielessä tapahtuman nimi on julfest.

Entä mitä kouluissa sitten vietetään, kun syyslukukausi päättyy. Kyseisestä tilaisuudesta käytetään ruotsiksi myös sanaa julfest, kun taas suomen kielessä kutsumme tapahtumaa  joulu– tai kuusijuhlaksi.

Tulevana lauantaina vietämme siis pikkujoulua/lillajul. Jäänkin nyt innolla odottamaan, josko pikkujoulutonttu ehtisi piipahtamaan myös meillä.

Tunnelmallista pikkujouluaikaa teille kaikille!

Med vänlig hälsning/Ystävällisin terveisin

Annika Backlund, språklärare/kieltenopettaja

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s