Jos olet tyytymätön Nokia-kännykkääsi, Elop ottaa henkilökohtaisesti vastaan valituksesi

auvoAi eikö muka?? Mutta näinhän asia on sairaalamaailmassa! Johtajaylilääkärin ja hallintoylilääkärin lisäksi myös hallintoylihoitaja, johtaja ja hallituksen puheenjohtajakin ottavat vastaan runsaasti valituksia. Mutta sairaalamaailma onkin hieman toisenlainen…  Noh, tälle erolle löytyy tietenkin hyviä selityksiäkin: potilasturvallisuus on tosi tärkeää ja laitkin jo edellyttävät tietynlaisia menettelyjä. Mutta kankeat ja järeät muistutus- ja kantelu-tyyppiset valitusmenettelyt ovat tarpeellisuudestaan huolimatta täysin riittämättömiä keinoja toimintamme kehittämiseen. Tarvitsemme potilailta ja omaisilta myös palautetta paljon runsaammassa, arkisemmassa ja toteutukseltaan kevyemmässä muodossa – kuten kännykkäfirmatkin kuluttajiltaan.

Kun Samsung keksii uuden liikeidean tai keksinnön, se kertoo siitä heti kaikille muille firmoille. Ai eikö taaskaan liike-elämässä näin? Kyllä lääketieteessä kaikki keksinnöt julkaistaan heti ja sairaalat jakavat toisilleen uudet ideat. Ja lääkärit ja hoitajat käyvät toisissa sairaaloissa tutustumassa uusiin ideoihin – paitsi Amerikassa, missä yksityissairaalat varjelevat näitä liikesalaisuuksinaan.

Kun Applen myynti nousee odotuksia enemmän, firman johto on tyytymätön ja pyrkii laskemaan myyntituotot etukäteen suunnitellulle tasolle. Taasko meni pieleen?? Mutta kunnalliset sairaalat toimivat juuri näin. Nehän toimivat kuntien rahoilla, jolloin sairaalan tuloja kunnilta ei pyritä maksimoimaan, vaan pyritään pärjäämään niillä rahoilla, jotka budjetissa isäntäkunnilta ovat. Ja käytetään ne mahdollisimman fiksusti, hienosti sanottuna maksimoidaan kustannusvaikuttavuus.

Kun asiakas tulee kampaajalle, hänelle vaihdetaan alusvaatteita myöten yhtenäinen asiakkaan univormu.  Ja kampaajat erottaa toisistaan vain nimikyltistä. Eikö?? – kyllä sairaalassa vaan on vastaavalla tavalla! Näillekin löytyy omat perusteensa. Hygieniasyistä ym. pitää useimmiten olla sairaalavaatteet, mutta kyllä tästäkin on pakitettu takavuosien tiukkaan käytäntöön verrattuna ja voidaan varmaan edelleenkin pakittaa. Ja henkilökunnan asujen pesu ja logistiikka tulee halvimmaksi, kun asut ovat mahdollisimman yhtenäiset. Mutta kieltämättä on selvä ongelma, jos potilaat eivät erota lääkäriä lääkintävahtimestarista tai hoitajaa lähetistä ja tällekin asialle pitäisi jotakin tehdä.

Sairaalassa on siis ulkopuolisesta maailmasta sisään pelmahtavalle monia kummallisia tapoja ja rituaaleja. Osa näistä on erittäin perusteltuja, mutta osa voi olla jäännettä menneeltä ajalta, eikä enää palvele alkuperäistä tarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi käymmekin läpi prosessejamme, eli menettelytapojamme ja käytäntöjämme eri tilanteissa. Pyrimme kehittämään ne fiksummiksi ja turvallisemmiksi sekä poistamaan kaiken turhan työn ja sählingin. Tässä työssä meillä on mukana myös esim. prosessiekspertti eli tuotantotalouden diplomi-insinööri. Mutta kehittämistyössämme tarvitsemme koko henkilökunnan,  potilaiden ja omaistenkin aktiivista panosta. Tämä on sitä uutta kulttuuria, jota olemme ajamassa läpi. Siinä on meillä sairaalan työntekijöilläkin paljon nikottelemista, kun voimme itsekin olla ennakkoluulojemme ja vanhojen luutuneiden rutiiniemme vankeja. Eikä iso laiva käänny hetkessä.

Vaasan keskussairaala järjestää myös kokonaisen Potilaskeskeisyys-teemapäivän yleisölle maanantaina 10.12. klo 9.30–13.30 keskussairaalan aulassa. Siellä voit tavata myös meitä facebookaajia ja bloggaajia.

Nähdään siellä!

Auvo Rauhala

johtajaylilääkäri

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s