eReceptet förbättrar vårdresultat och patientsäkerhet

I mars tas det elektroniska receptet, eReceptet, i bruk på Vasa centralsjukhus. Inom hälso- och sjukvården har man redan länge gått och väntat på att recepten ska finnas i elektronisk form och kunna lagras i en och samma databas.

 På hösten började eRecepten användas i Vasa stad och mottagandet har för det mesta varit positivt, säger Heikki Kaukoranta, administrativ överläkare på Vasa centralsjukhus.
– I början känns allt nytt främmande. Och en del förhåller sig också tveksamt till datateknik. Tänk om allt inte fungerar som det ska?
Receptuppgifterna är ändå trygga i det länge utvecklade systemet, för under eventuella dataavbrott kan läkemedelsordinationerna utskrivas som tidigare, det vill säga på papper.

 Den största fördelen med eRecepten är att både patienten och vårdpersonalen får en heltäckande bild av patientens läkemedelsbehandling, samtidigt som också patientsäkerheten förbättras.
Tidigare dokumenterade läkarna medicinen på en tom blankett, men nu väljs namnet och styrkan på medicinen via databasen. Det här gör att skrivfel och mångtydigheter blir nära nog obefintliga.

 Heikki Kaukoranta ser eRecepten som en naturlig utveckling men å andra sidan som ett nödvändigt komplement inom hälso- och sjukvården. I och med den allt äldre befolkningen har antalet multisjuka också ökat, samtidigt som interaktionerna och biverkningarna mellan de nya, effektivare läkemedlen har blivit starkare. Tack vare de elektroniska recepten upptäcks oförenliga läkemedel redan i ordinationsskedet – och blir därför inte ordinerade.

 På Vasa centralsjukhus tas eReceptet i bruk i mars 2013. Men när kan nyttan av de elektroniska läkemedelsordinationerna tillgodogöras fullt ut?
– Ett vanligt recept är i kraft ett år och recepten för långvariga läkemedelsbehandlingar blir således elektroniska inom ett år. I och med att även den privata hälso- och sjukvården övergår till det elektroniska systemet år 2014, kommer eReceptet att fungera fullt ut år 2015, säger Kaukoranta.

 Nästa större förändring kommer i form av den elektroniska patientdatabasen, eArkivet, som ska börja utvecklas genast då de elektroniska recepten har tagits i bruk. Via eArkivet kan personalen inom hälso- och sjukvården se de uppgifter som dokumenterats om patienten på samma sätt som via den s.k. Receptcentralen som utvecklats för de elektroniska läkemedelsordinationerna, oavsett var de har blivit införda.

Den här databasen har man gått och väntat på länge.
– Det kommer säker som en överraskning för många att de uppgifter som läkaren vid hälsovårdscentralen har skrivit på datorn inte syns på centralsjukhuset eller vice versa. eReceptet korrigerar läkemedelsdelen och eArkivet sköter resten, säger administrativa överläkaren Kaukoranta.

Salla Pukkinen

Här kan du läsa mera om eReceptet!

Kanta-projektets webbplats

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s