eResepti parantaa hoitotuloksia ja potilasturvallisuutta

Sähköinen lääkemääräys, eResepti, otetaan Vaasan keskussairaalassa käyttöön maaliskuussa 2013. Reseptien sähköistyminen ja tallentuminen tietokantaan on uudistus, jota on terveydenhoidon alalla jo ehditty odotella.

 Vaasan kaupunki otti eReseptit käyttöön viime syksynä, ja vastaanotto on ollut pääasiassa myönteistä, Vaasan keskussairaalan hallintoylilääkäri Heikki Kaukoranta tietää.
– Uusi asia saattaa kuitenkin tuntua aluksi vieraalta. Osa suhtautuu epävarmasti myös tietotekniikkaan. Entäs, jos se ei toimikaan?
Reseptitiedot ovat kuitenkin turvassa pitkään kehitellyssä järjestelmässä, ja mahdollisten tietoliikenteen katkojen aikana voidaan lääkemääräykset antaa vanhaan malliin paperille tulostettuina.

 eReseptin suurin etu on, että sekä potilas itse että hoitohenkilökunta saavat potilaan lääkityksestä kokonaisvaltaisen kuvan. Samalla potilasturvallisuus lisääntyy.
Ennen lääkärit ovat kirjanneet lääkkeet tyhjälle lomakkeelle, nyt lääkkeen nimi ja vahvuus valitaan tietokannasta. Sillä tavalla reseptien kirjoitusvirheet ja tulkinnanvaraisuus vähenevät lähes olemattomiin.

 Heikki Kaukoranta näkee eReseptin luonnollisena jatkumona ja toisaalta tarpeellisena lisänä terveydenhuollon alalla. Monisairastavuus on lisääntynyt väestön ikääntymisen seurauksena, ja uusien, tehokkaampien lääkkeiden yhteis- ja sivuvaikutukset ovat nekin entistä vahvempia. Sähköisten reseptien myötä yhteensopimattomat lääkkeet huomataan jo reseptin kirjoitusvaiheessa – ja jätetään tyystin määräämättä.

 eResepti otetaan Vaasan keskussairaalassa käyttöön maaliskuussa 2013, mutta milloin sähköisten lääkemääräysten edut ovat sitten täysin hyödynnetyt?
– Tavallinen resepti on voimassa vuoden, ja pitkäaikaislääkityksen reseptit muutetaan sähköisiksi vuoden kuluessa. Kun vielä yksityinen terveydenhoito siirtyy sähköaikaan vuonna 2014, toimii eResepti täydellä kapasiteetilla vuonna 2015, Kaukoranta kertoo.

 Seuraava suuri muutos tulee olemaan sähköinen potilastietokanta, eArkisto, jonka kehitys aloitetaan heti sähköisten reseptien käyttöönoton jälkeen. eArkistosta terveydenhuollon henkilökunta näkee potilaasta kirjatut tiedot samalla tavalla kuin sähköisten lääkemääräysten Reseptikeskuksesta, oli ne sitten kirjattu missä tahansa.

Tietokantaa on jo ehditty odotella.
– Se tulee monesti ihmisille yllätyksenä, että lääkärin terveyskeskuksessa tietokoneella kirjaamat potilastiedot eivät näykään keskussairaalassa ja päinvastoin. eResepti korjaa lääkepuolen, eArkisto hoitaa loput, hallintoylilääkäri Kaukoranta kuvailee.

Salla Pukkinen

Lue lisää eReseptistä sairaalamme www-sivuilta 

Kanta-hankkeen kotisivut

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s