YT hyvä

YT hyvä, habitus obeesi. Anamneesissa hypertensio arterialis, DM typus II, panhypopituitarismi ja CABG tehty v. 2010. Arthritis rheumatoides-epäily, suuri sukurasite. Abdomen palpoiden normaali, ei resistenssejä. Cor auskultaatio normaali. RR 130/80.  Hb 120. EKG normaali.

Anteeksi mitä?

Lääkärien käyttämä ammattisanasto voi potilaista (ja ajoittain meistä sihteereistäkin) tuntua välillä aikamoiselta heprealta! Jos ihan tarkkoja ollaan, niin kyseessähän ei ole heprea vaan latina. Tämä tieto ei tosin poista sitä tosiasiaa, että lääketieteelliset termit voivat olla vaikeasti ymmärrettäviä.

Tässä tuo yllä oleva omasta päästä keksitty esimerkkitapaus kansantajuisemmassa muodossa:

Yleistila hyvä, ulkomuoto ylipainoinen. Esitiedoissa verenpainetauti, 2. eli aikuistyypin diabetes, aivolisäkkeen yleinen vajaatoiminta ja Coronary Artery Bypass Graft eli ohitusleikkaus on tehty v. 2010. Nivelreuma-epäily, suvussa paljon nivelreumaa (suku ei siis käyttäydy rasittavasti vaikka sekin on toki mahdollista). Vatsa tunnustellen normaali, ei muhkuroita (yms. tunnusteltavissa olevaa).  Sydämen toiminta stetoskoopilla kuunneltaessa normaali. Verenpaine 130/80 (lyhenne RR tulee muuten verenpainearvon keksijän Riva-Rocci:n nimestä). Hemoglobiini eli veriarvo 120. Elektrokardiografia (eli ”sydänfilmi”) normaali.

Eikö vaan ollutkin heti paljon ymmärrettävämpää! Nyt varmasti herää kysymys, että miksi ammattisanastoa sitten käytetään. Potilaiden sanelut ovat kuitenkin pääasiassa lääkärien viestejä toisilleen eli silloin on luonnollista käyttää oman alan opittua ammattisanastoa. Samaan ilmiöön törmää kun menet ostamaan vaikkapa uutta teknistä laitetta (johan alkaa puheessa vilistä gigahertsit, WLAN, 3G yms.). Tai kun kuulet kahden valokuvaamista harrastavan puhuvan keskenään (puheeksi saattaa silloin tulla vaikkapa bokeh ja kohina).

Jos saat itse kotiisi kirjeen, jossa on vaikeasti ymmärrettävää lääkärijargonia, voit kokeilla tulkkaukseen vaikkapa seuraavia nettiosoitteita:

Google
Tohtori.fi lääketieteen sanasto
Duodecim lääketieteen sanasto
Wikipedia

 katjasaariAdekvaatein eli asianmukaisin terveisin Katja Saari, osastonsihteeri

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s