Även denna vinter har vi sett flera olyckor med motorkälke. De flesta av dessa är fritidsolyckor som skett då man kört i terrängen eller på isen enbart i rekreationssyfte.
I de fall där föraren skadats allvarligt har hastigheten ofta varit hög, upp till 100 km/h. I terrängen finns det risk för att krocka med träd eller övriga hinder. Även isen kan vara ojämn och t.ex. leda till att motorkälkens band hakar upp sig och motorkälken slår en volt. Föraren är fullständigt oskyddad och kan i samband med olycka i värsta fall slängas tiotals meter. Hjälmen är naturligtvis obligatorisk skyddsutrustning men den skyddar inte resten av kroppen. I dessa högenergetiska olyckor är faran stor att man skadas allvarligt. Både skador på inre organ och benbrott som måste opereras, är vanliga.
Motorkälken är ett nödvändigt arbetsfordon bl.a. vid renskötsel och här vid kusten kan tänkas att den används vid fiske och skogsarbete. I dessa sammanhang är användningen av motorkälken naturligtvis motiverad. Då det handlar om körning enbart i nöjessyften kan man fråga sig om risken för potentiellt livshotande skador är värd att ta. Vi läkare som sköter dessa skador skulle helst se att man undviker körning med motorkälke eller åtminstone håller sig till låga hastigheter max. 40 km/h.
Men snart kommer våren och då kan vi återkomma till att diskutera körning med motorcykel. Ta det försiktig!
Camilla Böckelman
MD, specialiserande läkare i kirurgi