Läkare och forskare = forskarläkare?

Jag har privilegiet att regelbundet få vara forskningsledig från mitt kliniska arbete. Jag har tidigare forskat heltid eller gjort kliniskt arbete heltid. Det är ändå nytt för mig att kunna vara forskningsledig med jämna mellanrum. Mina två veckor som forskningsledig har gått förvånansvärt snabbt men jag har ändå fått mycket gjort.

När jag arbetade heltid med forskningsarbete minns jag hur jag längtade tillbaka till patientarbetet. Jag är ju ändå läkare och när jag suttit tillräckligt länge med exceltabeller och cellodlingar så saknade jag det hektiska arbetet på sjukhuset. Efter ett veckoslut med jourarbete längtade jag tillbaka till mitt lugna rum i labbet.

På motsvarande sätt längtar jag till forskningsarbetet när jag jobbar på sjukhuset. Jag saknar känslan över att själv få disponera min tid och välja vilket projekt jag vill jobba med just idag. Jag blir ivrig när jag träffar forskarkolleger och planerar nya arbeten. Den bästa känslan är när jag gjort analyser som ger strålande resultat och jag vet att det kommer att bära till en vetenskaplig artikel. Det känns värdefullt att kunna bidra till medicinen med nya resultat som i längden kan påverka cancerpatienters behandling.

Ibland hör man kritiska röster i korridoren som säger att man inte kan bli en bra kirurg om man inte opererar tillräckligt mycket. Det är visserligen sant, men samtidigt anser jag att det ena inte utesluter det andra. Genom att aktivt följa med nya vetenskapliga rön kan jag som kirurg uppdatera mina kunskaper om aktuella vårdlinjer och nya tekniker. Det är svårt att under arbetsveckan hinna med både kliniskt arbete och forskningsarbete, och därför väljer jag att göra dem turvist. Jag känner mig lyckligt lottad över att min arbetsgivare ger mig möjligheten till detta.

camilla_bockelman

 

 

Camilla Böckelman

MD, specialiserande läkare i kirurgi

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s