Avgörande reagera snabbt vid hjärtinfarkt – sök dig till infarktjouren

red-heart-clip-artI samband med hjärtveckan 1421.4 vill Vasa sjukvårdsdistrikt och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt uppmana österbottningarna att reagera snabbare vid symtom på hjärtinfarkt. De första två timmarna är avgörande för hur patienten kan återhämta sig.

 

– Den som drabbas av en plötslig koronartrombos (blodpropp i kranskärlen) bör reagera omedelbart. Obehandlad kan koronartrombosen skada hjärtmuskeln och orsaka en infarkt. En skadad hjärtmuskel kan inte sammandras ordentligt och hjärtats pumpeffekt försvagas. Benägenheten att drabbas av allvarliga rytmstörningar ökar också, säger Kari Korpilahti överläkare i kardiologi, Vasa centralsjukhus.

 

Vasa sjukvårdsdistrikt och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt upprätthåller sedan årsskiftet en gemensam hjärtinfarktjour, som gör det möjligt att snabbt hjälpa hjärtinfarktpatienter. Vilken tid på dygnet och vilken dag i veckan som helst kan infarktjourens kardiologer öppna tilltäppta blodkärl med hjälp av ballongvidgningar. Bäst vårdresultat fås om behandlingen kan inledas inom två timmar efter att blodkärlet täppts till. Det är därför av största vikt att patienter med infarktsymtom söker vård genast.

 

– Sedan hjärtinfarktjouren inledde sitt arbete har våra hjärtinfarktpatienter i medeltal sökt vård inom ungefär 1 h 40 minuter efter de första symtomen. Det är ett rätt bra medeltal, men många patienter överskrider ännu den avgörande två timmars-gränsen, säger Korpilahti.

 

Vid akut behandling av koronartrombos öppnas det tilltäppta blodkärlet och på så sätt begränsas skadan. Blodkärl öppnas antingen genom intravenös upplösningsmedicin eller med ballongvidgning, som garanterat öppnar blodkärlet. I båda fallen är resultatet bättre ju snabbare behandlingen kan inledas.

 

Om du misstänker hjärtinfarkt: Vid plötslig stark smärta i övrekroppen, som räcker längre än fem minuter, bör du söka vård så fort som möjligt. Ta kontakt med nödcentralen på 112 (24 h i dygnet), som sänder en akutvårdsenhet till platsen. Nästan alla akutvårdsenheter i vårt område har en ekg-apparat, med vilken hjärtfilm kan tas i patientens hem och sändas direkt till dejourerande hjärtläkare. Om tecken på koronartrombos kan konstateras, transporteras patienten omedelbart till närmaste sjukhus för ballongvidgning. 

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s