Toimi nopeasti sydäninfarktin sattuessa – hakeudu infarktipäivystykseen

red-heart-clip-artSydänviikkoa vietetään 14.–21.4. ja samassa yhteydessä Vaasan sairaanhoitopiiri ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kehottavat pohjalaisia toimimaan nopeammin sydäninfarktioireiden ilmaantuessa. Kaksi ensimmäistä tuntia ovat ratkaisevia potilaan toipumisen kannalta.

 

– Jos henkilöllä on äkillinen sepelvaltimotukos, on toimittava välittömästi. Hoitamaton tukos voi vaurioittaa sydänlihasta ja aiheuttaa infarktin. Vaurioitunut sydänlihas ei pysty supistumaan kunnolla, ja sydämen pumppausteho heikkenee.  Myös alttius vakaviin rytmihäiriöihin lisääntyy, sanoo Kari Korpilahti, kardiologian ylilääkäri Vaasan keskussairaalasta.

 

Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireillä on ollut vuodenvaihteesta lähtien yhteinen infarktipäivystys, joka mahdollistaa nopean avun infarktipotilaille. Infarktipäivystyksen kardiologit pystyvät mihin vuorokauden aikaan ja minä viikonpäivänä tahansa avaamaan tukkeutuneen verisuonen pallolaajennuksen avulla. Paras hoitotulos saadaan, jos hoito aloitetaan kahden tunnin kuluessa siitä, kun verisuoni on tukkeutunut.  Sen vuoksi on tärkeää, että infarktioireita saanut potilas hakeutuu hoitoon niin pian kuin mahdollista.

 

– Sydäninfarktipäivystäjien aloitettua työnsä ovat infarktipotilaamme hakeutuneet hoitoon keskimäärin 1 tunnin ja 40 minuutin kuluttua oireiden alkamisesta.  Se on melko hyvä keskiarvo, mutta monella potilaalla kuitenkin ylittänyt kullanarvoisen kahden tunnin ajan, sanoo Korpilahti.

 

Sepelvaltimotukos hoidetaan avaamalla tukkeutunut verisuoni ja näin rajoitetaan kehittyvän vaurion kokoa. Suoni avataan joko laskimoon annettavalla liuotuslääkityksellä tai pallolaajennuksella, jolla suoni saadaan varmemmin auki.  Molemmissa tapauksissa tulos on sitä parempi, mitä nopeammin hoito voidaan aloittaa.

 

Jos epäilet sydäninfarktia: Äkillisesti alkavan yli viisi minuuttia kestävän kovan ylävartalon alueen kivun yllättäessä hakeudu nopeasti hoitoon. Soita hätäkeskuksen numeroon 112 vuorokaudenajasta riippumatta. Hätäkeskus lähettää paikalle ensihoitoyksikön.  Lähes kaikilla alueemme ensihoitoyksiköillä on käytettävissään ekg-laite, jonka avulla voidaan ottaa sydänfilmi potilaan kotona ja lähettää se heti päivystävän sydänlääkärin arvioitavaksi. Jos filmissä todetaan merkkejä sepelvaltimotukoksesta, tuodaan potilas heti sairaalaan pallolaajennushoitoa varten.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s