Patienten går med ”kryddor”

Det finns otaliga likheter mellan många ord i svenskan. I några fall kan uttalet låta likadant som uttalet av ett annat ord, t.ex. järnbrist och hjärnbrist. I uttalet märks inte skillnaden men tänk om man skriver Patienten lider av hjärnbrist i stället för Patienten lider av järnbrist. Då blir skillnaden enorm. Om man dessutom förväxlar orden hjärna och gärna blir betydelsen riktigt konstig. Eller om man använder ordet avföring i stället för anhörig. Det låter hur komiskt som helst om man förväxlar dessa ord i satsen Vem är din närmaste din anhörig? Denna rutinfråga förekommer i olika sammanhang inom sjukvården. Hur låter det då att använda ordet kålblåsa i stället för gallblåsa? Det kan bli komiskt det också ifall patienten är medveten om att ett sådant organ som kålblåsa inte existerar i människans kropp.

En patient med gipsat ben går med kryckor och att gå med kryddor är en helt annan sak. Sådana här eller motsvarande grodor förekommer dagligen och det är mänskligt för oss alla att vi ibland förväxlar ord speciellt om vi kommunicerar på ett språk som inte är vårt modersmål. Har du någon gång stött på komiska grodor antingen i sjukvårdssammanhang eller i något annat vardagligt sammanhang? Berätta gärna om dem här.

 

Med vänlig hälsning

annika_backlundAnnika Backlund, språklärare

En reaktion på ”Patienten går med ”kryddor”

  1. Opiskellessani Vaasassa sairaanhoitajaksi kurssikaverini ei osannut ruotsia. Olimme ensimmäisellä harjoittelujaksolla ja eräs dementoitunut rouva toisteli jatkuvasti: ”Sådant händer!” kurssikaverini luuli, että rouvan kädet olivat kipeät.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s