Sommarvikarierna har anlänt

Medan den ordinarie personalen förbereder sig för sommarsemester, får vi se sommarvikarier i alla olika arbetsuppgifter. Redan förra vecka började några nya läkarvikarier inom kirurgin och igår fick vi se ännu flera av dem. Snabbt räknat har vi åtminstone 5 läkarvikarier och lika många amanuenser. Medicine kandidater har i detta skede lärt sig mycket i teorin, men också haft redan mycket praktisk undervisning. Men det är ändå en hel annan sak att få omsätta det man lärt sig i praktiken. Efter 3 års studier kan kandidater fungera som amanuenser, dvs. ett slags praktikanter där de lär sig undersöka och sköta patienter under handledning. Efter fjärde studieåret är det redan vanligt att fungera som vikarierande läkare, även då under handledning av legitimerade läkare. Medicinstudierna räcker ju vanligtvis 6 år.

Sommarpraktiken är en viktig del av medicinstudierna. Amanuensen får ta del av patientarbetet och lär sig urskilja vad som är väsentligt t.ex. då hen intervjuar patienten. Samtidigt ger det bättre kliniska färdigheter och förmodligen mycket iver att fortsätta med studierna under hösten. Studierna blir också lättare då man vet vad det gäller att koncentrera sig på i fortsättningen, vilka saker som är viktiga att veta i det kommande arbetslivet.

Läkarvikarierna får å sin sida redan lära sig att bära ansvar för det egna arbetet. Det är alltid möjligt (och ofta nödvändigt) att konsultera en specialläkare och därmed lär man sig mycket nytt. Det blir allt viktigare att lära sig urskilja vilka saker man behärskar självständigt och när det är dags att begära hjälp, oberoende tidpunkten på dygnet.

Genom att vara aktiv och våga fråga lär man sig mest. Trots osäkerheten i den nya ”rollen” som läkare är det viktigt att bibehålla ödmjukheten och vara öppen för t.ex. en erfaren skötares goda råd. Läkaren bär naturligtvis ansvaret för vården, men det är ofta värt att lyssna på de praktiska råd våra sjukskötare har att ge. De kan handla om praktiska saker som att sköta avdelningens pappersarbete, men även vilken undersökning eller medicin som just i det här fallet kunde komma till nytta. Kom också ihåg detta:

– om du inte vet eller om du känner dig osäker, fråga

– behandla dina kolleger och teammedlemmar väl, lyssna till andras åsikter

– fundera vad du vill lära dig just idag och under praktikperioden – det ökar ditt intresse och du lär dig mycket mera

– om du vill lära dig något särskilt, visa intresse och fråga t.ex. en specialiserande läkare var du kan lära dig saken

– iakttag kollegers sätt att bemöta och diskutera med patienten, öva själv att uttrycka dig systematiskt och tydligt

– minns att bemöta alla patienter sakligt och vänligt

Jag trivdes i tiderna själv jättebra vid Vasa Centralsjukhus och det är även orsaken till att jag valt VCS som specialiseringsplats. Jag hoppas att alla sommarvikarier oberoende arbetsuppgifter trivs och väljer att återvända till oss efter slutförda studier. Välkomna och hoppas att ni trivs!

camilla_bockelman

 

Camilla Böckelman

specialiserande läkare i kirurgi

 

PS. Kom också ihåg att ”gilla” Vasa Centralsjukhus Facebook-sida!

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s