Sommarplågor

Första sommaren, är jag ansvarig för vår avdeling. Jag har varit vikarie tidigare, men nu är det jag som för taktpinnen och har egen vikarie. Jag trodde det skulle vara lätt, lika lätt som att vara vikarie för min egen chef. Det har fört med sej en hel massa ansvar och funderingar. Aldrig förut har jag måsta tänka på mina arbetskamrater som underordnade och aldrig förut behövt ha oro över att de har de bra. Men nu ligger det i mina tankar hela tiden, att allting löper och alla känner sej likavärdigt bemötta. Jag har otroligt fina och duktiga medarbetare, så nu när jag är ansvarig över dem, känner jag mej som en hönsmamma, som hela tiden kollar att allting är ok för de mina små och vill att de kommer nästa dag också med ett leende på läpparna till jobbet.
Att vara ansvarig för en avdelning är mycket mera än att bara hönsa över sina kycklingar, det är även att förmå att delegera uppgifter och inte se sej själv som oersättbar.
Fem veckor har gått då jag har fått vara tuppen i hönshuset och jag har gjort 25/8 dagar. Jag har utöver egna arbetsuppgifter som ”tupp” och telefonist, uppdaterat vår nya interna katalog Totaali. Intressant, utmanande projekt har katalogen varit. Men jag inser nu, när allting är klart och jag ska ge över pinnen till min vikarie, att jag inte använt mej av de krafter som jag jobbar med. Jag har jobbat helt i min ensamhet och självviskt/offrande gjort allting själv. Min målsättning för junimånad var att Totaali skulle vara klar innan jag far på semester. Nu när den är klar så är jag mäkta stolt och beundrar mej själv över arbetsinsatsen jag gjort. MEN, jag har vartit totalt självvisk. Jag har inte låtit nån annan ta del av processen. Och jag har verkligen inte lämnat något intressant åt min vikarie. Jag har totalt varit i den tron att jag är den enda som kan göra allt. Det är inte en god chef. En god chef delegerar och övervakar.
Men eftersom jag är så vis, åtminstone i efterskott, så vet jag lär mej av mina misstag. Jag har några arbetstimmar kvar innan semester, och försöker sluta oroa mej över hur det går när jag är borta. När jag kommer tillbaka ska jag ta lärdom av mina misstag och börja jobba 8/5 och komma ihåg att vi är många som maler i denna kvarn.

Så med dessa lärdomsord, önskar jag alla som varit, är och ska senare på semester – Vila och njut, tänk inte på arbetet, det löper nog, och kom tillbaka fulltankad med nya krafter, nya insikter och iver att vardagen får ta över igen =)

 

carina_jarvinenDen vilseledda outbara vikariechefen Carina

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s