Den ädla konsten att ge och ta emot respons

Efter semestern kändes det glädjande att vara tillbaka på jobb när man första dagen fick positiv respons på det arbete man gjort. Dessutom känns det ju bra när kolleger och vårdare frågar om man har haft en bra semester och att de är glada att ha en tillbaka. Positiv inställning och positivt bemötande är ju vad vi alla vill uppleva.

Jag fick alltså höra att en patient som nu kommit för operation varit nöjd med min handläggning tidigare. Han hade träffat flera läkare, även erfarna sådana, och inte upplevt att han fått god vård. Nu förmedlade överläkaren som opererade patienten budskapet till mig om att patienten varit nöjd. Det är sällan vi får respons på vårt arbete och därför känns det ju särskilt bra att höra hälsningen. Oftare får vi höra när någon är missnöjd. Även då är det viktigt att få veta vad som gått snett. Upplever patienten att den fått dåligt bemötande, eller är den missnöjd med själva vårdbeslutet? Handlar det om att vårdare och patient inte förstått varandra, eller är de bara av olika åsikt om hur saken ska skötas? I brådskan kan det ju lätt hända att tonen blir kort och därför upplevs bemötandet kyligt. Saklig och direkt respons är oftast bäst. Då finns det möjlighet att reda ut eventuella missförstånd och vid behov rätta till dem.

Positiv respons, å andra sidan, är också viktig för att utvecklas i yrkeslivet. Främst av allt, så känns det ju alltid bra att få beröm och få erkänsla för vad man gjort. Men kanske ännu viktigare är vad exakt man gjort bra och hur man gjorde det. Då kan man lättare själv förstå vilket handlande som upplevdes positivt och en annan gång göra lika ifrån sig, eller rentav ännu bättre. Dessutom blir man ju sporrad att också i fortsättningen göra bra ifrån sig.

Det finns flera sätt att ge respons, men en metod som jag gillar särskilt är då man först tar upp vad den som får responsen sa eller gjorde, därefter berättar hur det kändes för mig själv och slutligen berättar hur man en annan gång önskar att den som får responsen skulle handla. T.ex. så här:

”När du sa att du tyckte att mina röda skor är fula, så blev jag ledsen. Jag hoppas att du en annan gång istället vill kommentera mina kläder som du tycker att är snygga.”

När man ger respons är det viktigt att situationen är den rätta. Använd en neutral ton och se till att ni får vara i en lugn miljö i enrum. Responsen får gärna vara personlig. Kom ihåg att ge möjlighet för den som får responsen att vid behov förklara hur hen tänkte i situationen. Då du själv får respons så kan du fråga om du uppfattat den rätt t.ex. med att upprepa det som sades eller också be den som gett responsen att förklara närmare ifall du inte är säker på vad exakt responsen avsåg. Tacka för responsen du fått.

Under ett scoutläger med över 10 000 scouter påminde vår teamledare oss att det varje dag finns en orsak att säga ”tack” och ”förlåt” till våra kolleger. Jag tror att vi alltför sällan använder dessa små, men ändå så stora, ord i vårt arbete.

Med hopp om att oftare få respons på mitt arbete,

camilla_bockelman

 

Camilla Böckelman,

MD, specialiserande läkare i kirurgi

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s