Kvällen då det var nära

palonsammuttajat

Det är kväll på intensivvårdsavdelningen den nittonde juni 2013. Det är ganska lugnt, även om tre av patienterna på avdelningen är kopplade till respiratorer och två personer genomgår en hemodiafiltrering. Riina, den dejourerande läkaren, förbereder sig på att åka hem för kvällen. Förutom hon är nio personer på jobb.

Saara, en av avdelningens sjukskötare, upptäcker plötsligt att ett av rummen på avdelningen är fyllt av svart, giftig plaströk. Rummet, där en sköljmaskin har börjat ryka, är tomt, men elden kan inte vara långt borta. Hon meddelar snabbt Riina och de andra på avdelningen om situationen och ringer till den tekniska jouren. Riina ringer samtidigt till nödcentralen och börjar sedan leda arbetet med att evakuera patienterna från avdelningen. En annan sjuksköterska, Riikka, ringer akutpolikliniken och ber dem om hjälp. Sedan går allt i snabb takt.

– Vi jobbade som ett verkligt bra team, säger den ansvariga sjukskötaren Johanna efteråt.  Vi handlade instinktivt men vi jobbade ändå tillsammans under Riinas ledning.

Niina lyfter brandsläckaren från väggen då hon hör att Saara ropar att det brinner. Hon drar sprinten ur brandsläckaren och hinner tänka: undrar om det blir väldigt rörigt nu innan hon tömmer brandsläckarens innehåll på den brinnande maskinen i det rökfyllda rummet.

Ambulansen anländer till platsen och Solveig, instrumentvårdaren, visar ambulanspersonalen brandslangen och de sprutar in vatten i rummet.

Samtidigt som branden har släckts har resten av personalen jobbat med att evakuera patienter och anhöriga från avdelningen. En av patienterna som genomgått hemodiafiltreringen hann kopplas lös innan brandkåren meddelade att situationen var under kontroll och att evakueringen kunde avslutas.

Ambulanspersonalen mätte Niinas kolmonoxidnivå. Hon hade andats in rök medan hon släckte branden och måste få syrgasbehandling.

Pris till vardagshjältarna

Alla i personalen som jobbade på intensivvårdsavdelningen den nittonde juni har genomgått den säkerhetsutbildning som sjukhuset arrangerar i samarbete med SPEK sedan 2006. Varje år genomgår cirka tusen av sjukhusets personal utbildningen.

– Att det gick så här bra visar att det spelar en roll hur vi agerar, det spelar en roll att vi övar och lär oss hur man skall bete sig i en krissituation. Också på det här sättet kan sjukhuset rädda liv, säger förvaltningsdirektör Olle Gull, i samband med att personalen som stoppade brandutvecklingen prisbelönas för sin insats 5.9.2013.

Ocskå Reijo Malkamäki, regiondirektör för SPEK, påpekar vikten av personalens insats:

– Man har bara några minuter på sig. Personalen gjorde som de hade lärt sig. Om man inte gör någonting innan brandkåren är på plats kan det gå illa.

Också försäkringsbolaget LähiTapiola ville tacka och premiera personalen för sina insatser kvällen då det kunde ha gått på tok.

– På sjukhuset har personalen jobbat bra och målmedvetet med att förutse och förebygga olyckor. Den här kvällen kunde personskador, tack vare personalen, undvikas på ett exemplariskt sätt, säger Jarno Puutio, som representerar försäkringsbolaget vid prisutdelningstillfället.

Simon Ventus, kommunikationsplanerare

Simon Ventus

2 reaktioner på ”Kvällen då det var nära

  1. Ambulanspersonalen ( Nykarlebyenheten) gjorde även en betydande insats och borde få ta del av ”rosorna” . Den ena ambulanssjukvårdaren har stor erfarenhet av brandmannajobbet och hade en betydande del av att historien slutade så lyckligt som den gjorde.

    • Det var verkligen bra att ambulanspersonalen kunde vara på plats så snabbt som de var, utan deras insats kunde det här vara ett betydligt dystrare blogginlägg.
      Simon Ventus, kommunikationsplanerare

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s