”Äiti ehdotti että joulu vietetään meillä.”

IMG_0097Mammas förslag om julfirande är en gammal nyhet, redan för en månad sedan fångade jag meningen på sjukhusets parkering. Det kallas god framförhållning, fyra månader på förhand.

Meningen vittnar om att julen är viktig. Det som är viktigt förbereds grundligt. Bröllop tänker många på åratal i förväg för att toppa under det sista året. Under förberedelserna byggs förväntningarna upp. För många är julen årets höjdpunkt. Det är värt besväret att börja i tid.

”Säilytä perinne niin perinne säilyttää sinut”. Julen är en tradition som också har en upprätthållande verkan. Den fortsätter att förbinda enskilda och släkter tillsammans. Generationernas band stärks. Traditionen att varje år samlas kring julen där kärnan är att igen berätta om Guds omtanke och välvilja i Jesus är en positiv vana. Den varma omtanken kan skönjas under uppskruvade förberedelser. Också det som vi människor skrynklar till i obetänksamhet har något gott med sig. Julen behöver vårt tålamod att vänta in det goda som finns bland paketpapper, julbak och dammtorkning.

Med en innerlig förhoppning om att julen blir den goda fest som ”mamma” i tid gav sig ut att planera.

rose-maj_frimanRose-Maj Friman
sjukhuspräst

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s