Varför måste du vänta på akutpolikliniken?

ambulanssi

Det händer rätt ofta att patienter får vänta t.o.m. i timtal vid akutpolikliniken. Många frågar ”när är det min tur” eller konstaterar att ”vi har redan väntat i två timmar”. Den långa väntetiden beror sällan på att personalen dricker kaffe och pratar strunt. Vid specialsjukvårdens akutmottagning tar vi hand om akut sjuka patienter vars besvär inte kan vänta till följande dag.

Redan vid ankomst gör en erfaren sjukskötare en snabb bedömning av vad besväret handlar om och hur brådskande fallet är. Vården har alltså redan börjat. Skötaren vid ”luckan” bestämmer vilken specialitet som tar hand om den fortsatta vården. Därefter intervjuar en skötare patienten mer ingående och förbereder i samråd med läkaren nödvändiga undersökningar. Men sen händer det ingenting. Läkaren syns inte till. Förutom då hen snabbt går förbi för att därefter sätta sig vid datorn.

Läkaren undersöker alla patienter enligt hur brådskande fallet är, inte enligt ankomsttid. Därför kan någon som har ett mindre benbrott få vänta i flera timmar medan någon annan som varit med om en allvarlig olycka blir omhändertagen genast. Skötarna följer hela tiden med hur patienterna mår och rapporterar vid behov förändringar åt läkaren. Därtill ansvarar läkaren för patienterna på avdelningarna, svarar på avdelningsskötarnas konsultationer och går vid behov till avdelningarna för att undersöka inneliggande patienter.

Dejourerande läkare svarar också på konsultationer av primärhälsovårdens läkare. Ofta är många bollar i luften samtidigt och läkaren tar även hand om mindre ingrepp som görs vid akutpolikliniken. Ibland väntar läkaren (och patienten) på laboratorieprov som inte ännu är färdiga eller också blir patienten tvungen att köa till t.ex. en ultraljudsundersökning som utförs av röntgenläkaren. Naturligtvis inverkar även antalet patienter vid akutmottagningen på väntetiden.

Så oftast är svaret på frågan ”hur länge måste jag ännu vänta” – ”jag vet inte”. Fastän du är nästa i tur så kan en ambulans när som helst hämta en mer brådskande patient som gör att väntetiden ökar med två timmar. Jag gör så gott jag kan och försöker sköta flera patienter samtidigt för att alla ska få bästa vård möjligast fort. Och ibland, trots att flera patienter väntar, så måste jag hålla matpaus för jag ska ännu orka flera timmar till.

Var får jag akutvård? Samjouren i Vasa sjukvårdsdistrikt

camilla_bockelman

 

Camilla Böckelman

MD, specialiserande läkare i kirurgi

En reaktion på ”Varför måste du vänta på akutpolikliniken?

  1. Det är bara bra om man måste vänta vid akuten, det betyder att man förmodligen inte kommer att dö.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s