Sairaan hyvä lööppi

tidningar

Sairaala on paikka, missä tapahtuu hyvin monenlaista, kun suuri määrä mitä erilaisimmista ongelmista kärsiviä ihmisiä etsii vuosittain apua yli 200000 käynnin ja 100000 hoitopäivän voimalla parilta tuhannelta ammattilaiselta. Näiden lisäksi monista asioista päättävät poliitikot ja monenlaiset valvontaviranomaiset. Ei ihme, että tuossa paikassa tapahtuu hyvin paljon sellaista, joista lehdet mielellään kirjoittavat.

Monta kertaa kuitenkin harmittaa, kun lehdissä on uutisia tai mielipidekirjoituksia, joissa asiat on esitetty hyvin yksipuolisesti. Korostetaan esim. vain yhden asian tai ryhmän tarpeita, kun pitäisi kuitenkin kohdella tasapuolisesti kaikkia potilasryhmiä ja puolustaa etenkin niitä, jotka huonommin pystyvät itse pitämään puolensa, eikä antautua kenenkään äänitorveksi. Samoin mielipidekirjoituksissa on usein voimakkaita kannanottoja ja vaatimuksia, jotka perustuvat hyvin niukkaan ja yksipuoliseen tietoon, jonka perusteella kuitenkin vaaditaan vaikkapa johdon eroa. Ja asia on kuitenkin usein ollut vain osaksi julkisuudessa. Ja sitä salaista osaa, joka olisi muuttanut asian ihan päälaelleen, emme ole tietenkään voineet kertoa. Ja kun asiat sitten joskus, ehkä vuosien kuluttua, tulevat kokonaisuudessaan julkisuuteen, eivät ne enää kiinnosta ketään.

Median kanssa jää siis aina kakkoseksi. Wiion viestintälait (http://osmo.wiio.net/wiion-lait/) valitettavasti pitävät paikkansa: Viestintä yleensä epäonnistuu – paitsi sattumalta. Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta eniten vahinkoa. On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut, jne.

Juuri nyt esim. harmittaa, kun menetimme meille tulossa olleen erikoislääkärin. Hän luki paikallisen median kirjoituksia ja päätteli, että tämä on paha kriisipaikkakunta – ja valitsikin toisen kaupungin sairaalan.

Median vapaus on tietenkin pyhä. Mutta vapauteen liittyy myös vastuu. Vastuu ihmisistä, alueesta, taloudesta, kehityksestä, tulevaisuudesta. Toivosta.

ystävällisin terveisin

Auvo Rauhala

johtajaylilääkäri

auvo_rauhala

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s