Hygien är av yttersta vikt vid operationer

operation2

Knä- och höftprotesoperationer är bland de vanligaste ingreppen inom ortopedi och görs hos oss nästan dagligen. Men för patienten som opereras är händelsen naturligtvis unik. Trots information som ges inför operationen kan situationen te sig märklig.

Vid alla operationer där man lägger in ett främmande föremål i kroppen, t.ex. som här där den förslitna höftleden ersätts med en höftprotes av metall, är det av yttersta vikt att minimera infektionsrisken. Infektionsrisken kan i värsta fall ställa till det riktigt ordentligt, men som tur så är det ändå rätt sällsynt. Den vanligaste källan till bakterieinfektion i det opererade området är bakterier som finns på patientens egna hud. Därför tvättas operationsområdet noggrannt med alkohol innan operationsdukar läggs. Vi brukar dessutom använda en orange ”plasthinna” som limmas på huden för att minska mängden bakterier som kan vandra ner i operationssåret under operationen som räcker ca 1-2 timmar.

operationssal

Unikt för protesoperationer är dessutom ”rymdhjälmarna” som ni ser på bilden. För att det inte ska bli för hett för dem som opererar har hjälmen en liten fläkt. Under operationens gång tvättas benytorna med trycktvätt flera gånger och då är det bra att ha visiret som skydd för vattenstänk. Vi använder dubbla handskar så att det är lätt att byta den yttersta handsken, något som vi gör flera gånger under operationen. I operationssalen är det övertryck så att då dörren till operationssalen öppnas tränger den rena luften ut, istället för att ”smutsigare” luft från utsidan kommer in.

Efter operationen följer vi med hur såret läks och vid minsta misstanke om infektion så startas undersökningar för att utesluta infektion. Det är vanligt att infektionsvärdet stiger efter en operation pga. den så kallade inflammationsreaktionen som sker i kroppen och därför vet vi läkare att det inte hjälper att följa med infektionsvärdet dagligen ”bara för att vara på säkra sidan”. Men som tur är går allting oftast bra och patienten får åka hem från sjukhuset efter 3-5 dagar för att fortsätta rehabiliteringen i hemmet.

camilla_bockelman

Camilla Böckelman

MD, specialiserande läkare i kirurgi

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s