Kuntoutusohjaajana sairaalassa

Sairaala on työympäristönä ihan oma maailmansa. Itse olen työskennellyt aiemmin kunnallisella puolella sekä yksityisellä työnantajalla. Sairaalassa on oppinut huomaamaan, että lääkäreiden arvo on suuri. Lisäksi sairaalassa työskentelee hoitajia, joiden työnkuva lienee yleisesti tunnettu. Muiden potilastyössä työskentelevien roolia olen kokenut hankalammaksi ymmärtää. Nykyään tiedetään usein jo jotain fysioterapeuteista, toimintaterapeuteista ja sosiaalityöntekijöistä. Sitä saa kuitenkin olla selittämässä, mitä kuntoutusohjaaja tekee työkseen.

Mitä kuntoutusohjaaja tekee?

Kuntoutuskukkanen

Esitteissä lukee, että kuntoutusohjaaja tukee ja auttaa asiakasta selviytymään omassa elinympäristössään. Miten se sitten käytännössä tapahtuu? Valintoja ja päätöksiä tehdään heti alusta alkaen: onko tämän ihmisen kunto ja vointi sellainen, että hän pääsee toimistolle, vai olisiko paras mennä tapaamaan häntä kotiin? Tavattaessa selvitetään asiakkaan elämäntilannetta (asuuko yksin vai yhdessä, yksitasoisessa omakotitalossa vai hissittömän kerrostalon 7. kerroksessa). Sitten mietitään toimintakykyä ja asioita, jotka tuottavat vaikeuksia. Ja sitten lähdetään etsimään ratkaisuja niihin vaikeuksiin.

 Kuntoutusohjaaja auttaa yhteydenpidossa kunnan vammaispalveluun tai kotipalveluun. Koteihin tarvitaan muutostöitä tai asiakas tarvitsee apua henkilökohtaisten asioiden hoidossa. Yhteistyötä voidaan tehdä myös muihin kuntien yksiköihin, joihin asiakkaalla on jo valmis yhteys. Kuntoutusohjaaja voi avustaa myös apuvälineiden hankkimisessa ja neuvoa niiden käytössä. Työllisyyskysymyksissä yhteistyökumppanina voi olla TE-keskus.

IMG_5982

Asiakkaalla voi olla sairaudesta johtuen korkeita kustannuksia hoidosta ja lääkityksestä sekä tarvetta toisen ihmisen avusta. Tällöin haetaan tukia Kelasta. Kuntoutusohjaaja voi auttaa Kelan paperien täytössä. Kelasta voidaan hakea yhdessä myös kuntoutusjaksoja. Mikäli sairaus on alkanut vasta, voidaan hakea sopeutumisvalmennuskurssille. Mikäli sairaus vaatii jatkuvaa kuntoutusta, haetaan kuntoutuskurssille tai laitoskuntoutukseen. 

Työn ilot ja ikävät

Onnellista on se, kun onnistuu ratkaisemaan ihmisen arjen asioita yhteistyössä ison porukan kesken. Ensin sitä tapaa ihmisen, joka on huolissaan omasta tilanteestaan ja asemastaan omassa elinympäristössä sairauden myötä. Sitten sopii tapaamisia ja järjestelee asioita ja tavataan jossain ehkä isommalla porukalla. Sitten näkee ihmisen kasvoilta helpotuksen, kun asiat alkavat järjestyä.

Aina eivät kuitenkaan järjestelyt mene putkeen. Sattui tässä kuluneiden kuukausien aikana, että olin menossa asiakaskäynnille tulkin kanssa. Asiakas ei avannut ovea ja puhelinsoiton jälkeen kävi ilmi, että asiakas oli toimistolla. Kun sain asiakkaan puhelimen päähän ja tulkin toisen puhelimen päähän, kävi ilmi, että tulkki puhui väärää kieltä. Arvatkaa, itkettikö vai naurattiko? Varattiin uusi aika ja uusi tulkki ja asiat etenivät.

Alkukuukausina huomasi myös sen, kuinka tuntuu, että ympärillä on vain sairautta. Oma ja läheisten terveys huolestuttaa, kunnes muistaa jossain vaiheessa, että kaikki ihmiset eivät ole sairaita.

Monesti kuntoutusohjaaja ei lopulta edes näe työn hedelmiä: kun sinne omakotitalon portaisiin saadaan hissi tai kun asiakas pääsee hakemusrumban päätteeksi kuntoutuskurssille. Täytyy vain uskoa ja toivoa, että asiat ovat menneet hyvin, kun ihmisistä ei enää kuulu.

 

Iloisia työpäiviä,

toivottaa

hanna-maria.haivala

Hanna-Maria Häivälä

kuntoutusohjaaja

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s