Sydänkirurgia loppuu Vaasasta – jäävätkö sydänsairaat heitteille?

_MG_8738lowres

Monella pohjalaisella on juuri nyt syvä huoli omasta tai läheisensä sydänsairaudesta: saako täällä enää jatkossa hyvää hoitoa, jos sydänkirurgia loppuu? Tilannetta ei yhtään helpota yksipuolinen ja sävyltään pelotteleva kirjoittelu lehdissä ja netissä.

Sydänsairauksien hoito tulee alueellamme pysymään korkeatasoisena. Olemme satsanneet siihen monin tavoin enemmän kuin muissa keskussairaaloissa.

Yleisin sydänsairaus on sepelvaltimotauti. Siinä sydäntä ravitsevissa sepelvaltimoissa on ahtaumia. Tästä syystä ahtauman takana oleva osa sydänlihaksesta kärsii hapenpuutteesta. Tämä ilmenee rintakipuna, tyypillisesti ponnistelujen yhteydessä. Lievissä tapauksissa hoitona ovat terveellisten elintapojen lisäksi lääkkeet. Mikäli tämä ei riitä, pitää tehdä jokin ”temppu”. Vielä parikymmentä vuotta sitten ainoa pelastus oli, että sydänkirurgi teki ohitusleikkauksen. Siinä ahtaat kohdat ohitettiin muualta elimistöstä siirretyllä valtimon tai laskimon pätkällä. Tämä edellytti, että rintakehä ensin avataan.

Nykyään valtaosa ahtautumista on hoidettavissa ilman sydänleikkausta, valtimonsisäisinä ”temppuina”. Sisään mennään ranteesta tai nivusesta. Sieltä viedään valtimoa pitkin sydämen sepelvaltimoon saakka katetri, jonka kärjessä olevan pienen pallon avulla ahtauma laajennetaan. Yleensä ahtauman kohdalle pistetään myös verkkoputki eli ns. stentti turvaamaan, että laajennettu kohta ei myöhemminkään ahtaudu uudelleen. Tällaisia suonensisäisiä ”temppuja” ei tee kirurgi, toisin kuin monet otaksuvat, vaan kardiologi eli sydäntautien erikoislääkäri, joka on koulutustaustaltaan kirurgin sijaan sisätautilääkäri! Tästä väärinkäsityksestä paljolti kumpuaakin ihmisten turha huolestuneisuus siitä, että kirurgian loppuessa loppuu samalla myös kaikki vaativampi sydänhoito.

Kuva 1 - Akuutti sydäntapahtuma

Kuva 1 – Akuutti sydäntapahtuma

Äkillinen kova rintakipu (kuva 1) voi johtua sydäninfarktista, jonka aiheuttaa sepelvaltimossa oleva veritulppa tai muu ahtauma. Tällöin pitää nopeasti hälyttää paikalle ambulanssi ensihoitajineen. He ottavat heti sydänfilmin ja lähettävät sen Vaasan keskussairaalan päivystävälle sydänlääkärille, joka ratkaisee, onko kyse välitöntä pallolaajennusta vaativasta sydäninfarktista. Tällöin potilas kiidätetään sydänlaboratorioomme, jossa päivystävä sydänlääkärimme nopeasti avaa tukkeutuneen sepelvaltimon. Tämän kaiken pitäisi tapahtua kahdessa tunnissa. Vastaavaa sydäninfarktipäivystystä on Suomessa vain muutamassa sairaalassa ja toiminnan tulokset täyttävät meillä kaikki laatukriteerit. Lievemmissä tapauksissa potilas kuljetetaan päivystyspoliklinikallemme tai terveyskeskuspäivystykseen, jossa tutkitaan kivun syy ja päätetään hoitolinjat ja hoitopaikka. Pallolaajennushoito ei onnistu tai tehoa noin 5 %:lle sydäninfarktipotilaista, mikä meidän väestössämme tarkoittaa noin 2–3 potilasta vuodessa. Tällöin tarvitaan kirurgiaa.

Kuva 2 - Suunniteltu tutkimus/hoito

Kuva 2 – Suunniteltu tutkimus/hoito

Jos sepelvaltimotauti oireilee vain rasituksen yhteydessä rintakipuna, voidaan asiaa tutkia kiireettömästi (kuva 2), tarvittaessa sepelvaltimoiden varjoainekuvauksella. Mahdolliset merkittävät ahtaumat voidaan tilanteen niin vaatiessa tällöinkin yleensä hoitaa sydänlääkärin tekemällä pallolaajennus- ym. toimenpiteellä. Joillakin potilailla parempi tulos saadaan sydänkirurgin tekemällä ohitusleikkauksella, joka voidaan näissä tapauksissa tehdä täysin kiireettömästi. Sepelvaltimotaudin lisäksi myös pahoja läppävikoja voidaan hoitaa leikkauksella.

Vaikka sydänkirurgia siis loppuisikin, saavat sydänpotilaat edelleen meiltä tarvitsemansa hyvän hoidon. Ja kirurgiaa tarvitsevat melko harvalukuiset potilaat lähetetään sitten yliopistosairaalaan, tilanteen mukaan kiireettömästi tai päivystysluonteisesti.

On sanottu, että sydänlääkäri ei saisi lainkaan tehdä pallolaajennuksia ja laittaa stenttejä ilman että sydänkirurgi on paikalla kaiken varalta. Tällaista valmiutta ei ole sydänkirurgian puuttuessa missään muussa keskussairaalassa eikä meilläkään kuin ajoittain. Kaikkiin hoitoihin ja toimenpiteisiin, myös sydänkirurgiaan, liittyy tietenkin aina omat riskinsä. Nämä riskit ovat sepelvaltimoiden pallolaajennuksissa ym. sydänlääkärien toimenpiteissä hyväksyttävällä tasolla verrattuna toiminnan suuriin hyötyihin.

Puhtaasti lääketieteellisin ja potilasturvallisuuteen liittyvin perustein voidaan siis todeta, että sydänkirurgian tarve on huomattavasti vähentynyt ja on valtaosalla potilaista kiireetöntä. Meillä ei ole yhtään omaa sydänkirurgia, jolloin toiminnan ja sen laadun lääketieteellistä kehittämistä ei johda kukaan. Kahden viimeisimmän sydänkirurgian ylilääkärimme yhteinen kanta on, että yhden sydänkirurgin varassa toimiminen ei täytä potilasturvallisuuden vaatimuksia: mitä tehdä, jos sydänkirurgi kesken leikkauksen akuutisti itse sairastuu, eikä korvaajaa ole mailla halmeilla? Ja jos sydänkirurgeja olisi niin monta, että heitä ei näännytettäisi päivystyksellä, ei heillä olisi pienellä väestöpohjallamme virka-aikana riittävästi leikattavaa, jotta heidän taitonsa säilyisivät.

Vaikka mielestäni edellä kerrotut lääketieteelliset syyt riittävätkin perusteluiksi toiminnan lakkauttamiseen, on vielä muitakin syitä: Kun sydänkirurgeista on yliopistosairaaloissakin pulaa, tuskin onnistumme enää saamaan meille omaa, virassa olevaa ja virkapalkalla työskentelevää kokenutta ja taitavaksi tunnettua kirurgia. Raskas päivystys isolla tiimillä tulee myös kohtuuttoman kalliiksi näin pienellä väestöpohjalla ja potilasmäärällä. Sairaalassamme vallitsee ankara tilanpuute ja jotakin toimintaa joudumme joka tapauksessa siirtämään muualle. Ja omistajakuntiemme talousahdingon vuoksi myös meidän tulee säästää.

Sydänsairaudet ovat kansantauti ja jokainen ihmishenki on kallisarvoinen. Silti minun on kaikkia sairauksia ja potilasryhmiä tasapuolisesti kohtelevana lääkärinä mahdotonta ymmärtää, miksi niin monet ihmiset tuntuvat jämähtäneen siihen vanhentuneeseen vakaumukseen, että juuri sydänsairauksien vähenevä kirurginen hoito on edelleenkin se, jota tämä Pohjanmaan väestö aivan erityisesti kaipaa ja tarvitsee? Ja vieläpä niin paljon, että se ohittaa kaikkien muiden sairauksien hoidon tarpeet! Meillähän on monta muutakin sairautta, joiden hoitoon satsaamalla voitaisiin pelastaa ihmishenkiä ja vähentää kärsimystä. Monet näistä koskevat sellaisia ihmisryhmiä, jotka eivät itse pysty pitämään puoliaan eivätkä siten saa palstatilaa lehdissä ja valtaa netin keskustelufoorumeja. Mutta jos meidät pakotetaan säästämään juustohöylä-periaatteella, lomauttamalla henkilökuntaa, vähentämällä sijaisia ja leikkaamalla jyrkästi koulutuksesta, niin hoito teholla, sydänvalvonnassa, keskolassa, synnytyssalissa, päivystyspoliklinikalla, syöpätautipolilla ja yhtä lailla kaikkialla muuallakin sairaalassa vaarantuu. Tällöin kärsimään voivat joutua kaikki potilaamme. Nouskaa kiireesti barrikaadeille te, joiden omaa tai läheisten hoitomahdollisuuksia nyt yritetään huonontaa leikkaamalla rahaa teidän hoidostanne ja kertokaa huolenne päättäjille! Muuten tunteet voittavat järjen, äänekkäät voittavat hiljaiset ja media koko väestön parasta tasapuolisesti ajavat terveydenhuollon asiantuntijat. Maailma on raadollinen.

Sydänpotilaiden hyvä hoito on siis tärkeää, aivan kuten kaikkien muidenkin potilasryhmien. Meillä on sydäninfarktipäivystys, joka on vain muutamassa sairaalassa Suomessa. Meillä on hyvä miehitys kokeneita ja arvostettuja kardiologeja. Meillä on sisätautien professorimme johtama sydämen rytmihäiriölaboratorio, jollaisia ei ole monta yliopistosairaaloiden ulkopuolella. Olemme siis satsanneet monin tavoin sydänsairauksien kehittyviin hoitomuotoihin ja tuloksemme ovat ilahduttavan hyviä, esim. sydäninfarktin hoidossa maan parhaita. Sydänpotilaat ovat meillä jatkossakin hyvässä hoidossa.

Ystävällisin terveisin

auvo

Auvo Rauhala
johtajaylilääkäri

Vaasan keskussairaala

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s