Sorg i broschyrform

språkprogramFörra veckan sökte jag lämpliga formuleringar kring rubriken ”Sorgens tid”. Det är tänkt att bli en del av en broschyr som ges till anhöriga efter en patients död. Information om många andra praktiska omständigheter i samband med dödsfallet skall också finnas med. Broschyren sammanställs av vårdetiska arbetsgruppen. Sjukhusprästerna i Helsingfors skrev i samma ärende för några år sedan. Godhetsfullt fick jag låna idéer och inspiration från deras grundliga material.

Att skriva kort om sorg är en utmaning. Många gånger känns det som att balansera på en knivsegg. Det gäller att undvika alltför grova generaliseringar, sorgen är ju högst personlig. Samtidigt är det inte möjligt att vare sig vara för personlig eller för intim. Den stilen passar inte i en broschyr som ges i handen åt alla anhöriga som drabbats av ett dödsfall. Centralsjukhuset förväntas vara officiell och korrekt utan att bli byråkratiskt kall och avlägsen.

Här nedan kan Du läsa mitt förslag. Vad tycker Du? Tyck till och kommentera!

Sorgens tid
En för dig viktig människa är borta.

Vägarna till förlusten är olika. Sjukdomstiden kan ha varit lång och krävande, det var möjligt att se vart livet var på väg. Eller din näras bortgång kan ha kommit plötsligt, det fanns inte tid att förbereda sig.

Till först kan det vara svårt att förstå att döden är ett faktum. Det tar tid att förstå vad som hänt.

Sorgen har många ansikten. Någon gråter och berättar åt alla som vill lyssna om det som hänt. En annan önskar att få vara i fred och söker ensamhet. Överdriven aktivitet är utmärkande för någon medan andra blir handlingsförlamade. Gråt kan göra det lättare att uttrycka känslor, men för alla är gråten inte naturlig. Sorg kan uttryckas med och utan tårar.
Ingen utomstående kan bestämma vad, när och hur du skall känna i din sorg. Det är viktigt att inte förbjuda, förtränga eller förkväva sorgen. Under en kort tid kan det hjälpa att sätta sorgen åt sidan för att kunna gripa sig an de omedelbara uppgifter som situationen kräver. Att sedan släppa fram sorgen igen hör till livets gång.

Sorg är en naturlig reaktion på en förlust. Sorgen är inte en sjukdom trots att många av sorgens uttryck liknar sjukdomstillstånd. Känslor av overklighet och förvirring förekommer. Förtvivlan, ångest, hjälplöshet, nedstämdhet, besvikelse är naturliga känslolägen. Sorg kan medföra känslor av skuld, självömkan och hat. Många frågar efter meningen med det som hänt och funderar över vad som finns efter livet här. Den normala sorgen har ett brett spektrum.

Det viktigt att du kan tala med någon om dina tankar, känslor och minnen. Att äta och sova hör alltid till livets grundförutsättningar, ibland kan det behövas hjälp utifrån också med dem för en tid.

Sorgen övergår i saknad. Minnena blir kvar. Livet går vidare.
Hjälp i sorgen får man av sina närstående genom lyssnande och praktisk hjälp, församlingens präster och diakoner står också till tjänst, många församlingar har sorgegrupper. Olika slag av hjälptelefoner finns omnämnda på telefonkatalogens servicesidor.

Någon ser saken med andra ögon och från ett annat håll. Den som är i händelsernas, sorgens i det här fallet, omedelbara närhet har en annan glöd än vi som just nu står längre ifrån.

Genom broschyrens ord vill sjukhuset stöda dem som nu drabbats av en av livets svåraste förluster. Bra information och ett vänligt bemötande är a och o när dödsfallet har inträffat.

IMG_5730 Med vänliga hälsningar,
Rose-Maj Friman, sjukhuspräst

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s