Varför inte jag?

i_goda_hander

Varför inte jag? Ja, varför inte jag? En och annan som jag mött i olika sjukrum har ställt frågan. Den frågan har inget svar. Inte heller har jag uppfattat frågan som krävande ett svar. Frågeställaren vet att det är en fråga som vänder tillbaka likt en bumerang.

Varför inte jag? De flesta sjukdomar har många drabbade. Sjukhusets korridorer vimlar av andra sjuka. Bäddavdelningar och polikliniker befolkas av andra i samma situation.

Varför jag? Lika många, om inte fler, ställer den frågan. Inte heller den frågan har något svar. Men den frågan är krävande, vill ha ett svar. Frågeställaren vill bli hörd med sin fråga.

Sjukdomen ställer många frågor. En del får svar, andra inte. Inom vården gör vi vårt bästa för att besvara dem. Men också på den vårdande sidan kommer vi till korta. Livet är på alla sidor fyllt av frågor.

Till frågeställarna sällar sig ledarskribenten i Vasabladet (27.11.2013). ”Vem vill inte själv bli räddad? Vem griper inte minsta halmstrå?” Frågor som ställda direkt ur en sjuksäng. Frågor som finns med i personalens mångahanda sysslor. Frågor som finns med när sjukvårdsdistriktets förtroendevalda sammanträder.

Frågorna som flimrat förbi är också sjukhusprästens. Ibland har jag svar som räcker för mig själv, ibland kan de hjälpa någon annan. Många gånger lägrar sig tystnaden då frågan klingat ut. Också där de obesvarade frågorna lämnar kvar fortsätter den goda vården.

Frågor och svar kommer och går. I goda händer (Hyvässä hoidossa) gäller fortsättningsvis inom vårt sjukvårdsdistrikt. Under den devisen kan jag gå ut i mitt uppdrag eftersom min syn är att allt är i Guds händer.

rose-maj_frimanGod advent önskar

Rose-Maj Friman
sjukhuspräst

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s