Autoillen pitkin maakuntaa

Kuntoutusohjaajan työssä mukavaa vaihtelua arkeen luovat työmatkat. Poistun säännöllisen epäsäännöllisesti työhuoneestani H-talon kuudennesta kerroksesta, nappaan auton alle ja suuntaan kohti Maalahtea, Närpiötä tai vaikkapa Pietarsaarta.

sairaanhoitopiiri_2013

Asiakkaan reviirillä

Ihmiset ovat usein tyytyväisiä, kun kuntoutusohjaaja tulee heidän reviirilleen, eikä heidän tarvitse aina tulla sairaalaan. Sen huomaa ihmisissä rentoutena ja mukavana käytöksenä, kun ollaan oman ruokapöydän ääressä tai olohuoneen sohvalla. Samoja asioita siellä puhutaan kuin toimistossa, mutta ollaan kotoisammin.

Kuntoutusohjaaja katsoo asiakkaan tilannetta suurena kokonaisuutena. Kotikäynnillä sen kokonaisuuden näkee selkeästi ja nopeasti. Ihmisen kodista voi käydä pienellä silmäyksellä ilmi monia asioita: asuuko asunnossa useampia ihmisiä, onko tarvetta apuvälineille, muutostöille tai muulle avulle.

Oleellista kotikäynneillä on tarkistaa ympäristö, jossa asiakkaat asuvat. Reuma-asiakkaille hankaluuksia voivat tuottaa kynnykset ja portaat, wc-tiloihin tarvitaan kahvoja ja wc-korokkeita, makuuhuoneeseen puolestaan tukia, joiden avulla sängyn pohjalta pääsee ylös. Hyvä varustelu makuuhuoneessa voi olla moottorikäyttöinen sänky.

Vanhoissa asunnoissa voi tulla eteen ongelmia liian kapeiden oviaukkojen muodossa. Mikäli asiakkaalla on käytössä rollaattori tai pyörätuoli, ei entisaikojen ovien mitat tahdo riittää. Kuntoutusohjaaja voi antaa suosituksia, mutta todelliset päätökset kotona tehtävistä muutostöistä tehdään kunnan vammaispalvelussa.

Kotikäynnille mennään toisinaan yhdessä vammaispalvelun tai kotipalvelun henkilökunnan kanssa. Yhteiset kotikäynnit ovat antoisia siinä mielessä, että aina oppii uutta niistä asioista, joihin kunnan edustajat kiinnittävät huomiota, ja siten voi seuraavan asiakkaan kohdalla osata kiinnittää huomiota niihin seikkoihin jo etukäteen.

Toisinaan käyntejä tehdään yhteisten tapaamisten merkeissä muualle kuin kotiin. Lasten kuntoutusohjaajat vierailevat usein päiväkodeissa ja kouluissa. Aikuisten kuntoutusohjaajat menevät harvoin työpaikoille, vaikka sen pitäisi periaatteessa olla mahdollista.

Autossa tukka hulmuaa

Matkaa sairaanhoitopiirin rajojen sisällä on kiva tehdä hyvällä säällä. Radiosta hyvää musiikkia, aurinko paistaa, tukka hulmuaa… Tai sitten sataa kaatamalla, auto ei tunnu pysyvän hyppysissä ja äh, kun ajaa valvontakameraankin epähuomiossa entistä sallittua nopeutta.

IMG_5984

Täytyy myös olla skarppina auton huollon suhteen. Tälle tohelolle kävi niin, että oli sovittuna tapaaminen toiseen sairaalaan (onneksi ”vain henkilökunnan” kanssa) ja kesken matkan jouduin soittamaan, että olin arvioinut matka-ajan väärin ja myöhästyisin 10minuuttia. Meni 2 minuuttia ja puhkesi rengas. Soittelin sitten uudelleen, että menee vielä enemmän. Avuton naisihminen ajeli huoltoasemalle, joka oli parin kilometrin päässä. Nykyhuoltoasemilla ei juuri huoltoa tarjota, mutta mukava henkilökunta pirautti ystävälliselle huoltomiehelle, joka tuli vaihtamaan vararenkaan alle, jotta pääsin jatkamaan matkaa kotikäynnin kautta turvallisesti kotiin. 

Tarkkana saa olla muidenkin turvallisuusseikkojen kanssa, kun mennään tekemään kotikäyntiä. Auto on hyvä parkkeerata siten, että pääsee tarvittaessa lähtemään mahdollisimman nopeasti. Kotikäynnille voidaan mennä tarvittaessa paritteittain toisen kuntoutusohjaajan tai sosiaalityöntekijän kanssa. Infektioiden leviämisen estämiseksi käytetään desifiointiainetta käynnin jälkeen. Kuntoutusohjaajat pitävät turvallisuutta yllä myös säännöllisten elvytysharjoitusten muodossa.

IMG_6107

Joulumielellä

hanna-maria.haivala

Hanna-Maria Häivälä

kuntoutusohjaaja

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s