Kielitodistus plakkarissa

kielenopetusta

Joulukuun puolessa välissä sain erittäin mieluista postia – nimittäin virallisen ruotsin kielen keskitason kielitodistuksen! Omalla kohdallani tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että palkkanauhassani näkyy nyt kielilisä. Lisäksi voin hakea vakituisia virkoja, joihin vaaditaan ruotsin kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito.

Aivan itsestään kielitodistus ei kuitenkaan postiluukusta kolahtanut vaan sen eteen piti tehdä töitä (lue: opiskelua) ja tietenkin kielikokeessa piti käydä. Kokeeseen kuului luetun ymmärtämistä, kirjoitustehtäviä, kuullun ymmärtämistä ja puheen tuottamista. Useampi tunti meni kokeessa hikoillessa ja sitten alkoi tulosten jännittäminen!

Vaikka kielikokeen lopputulos on pitkälti itsestä kiinni, haluaisin antaa isot kiitokset myös Vaasan keskussairaalalle! Henkilökuntaa kannustetaan kielten opetteluun tarjoamalla kieliopetusta työajalla (lisätietoja Vaasan sairaanhoitopiirin Kieliohjelma, linkki löytyy sivulta alimmaisena). Ennen kielikoetta kävinkin sairaalan järjestämällä 3 kk kestoisella n. 1.5 h/viikko tapahtuvalla ruotsin kielen preppauskurssilla, jonka tarkoituksena oli valmentaa nimenomaan kielitodistusta varten. Omalla kohdallani kyseinen preppauskurssi osuikin naulan kantaan, koska se auttoi hyvin valmistautumaan koetta varten. Kurssilla teimme ryhmässä mm. erilaisia kirjoitus-, puhe- ja kuuntelutehtäviä.

Sairaalassa järjestetään erilaisia kielikursseja tarpeen mukaan eri ammattiryhmille ja henkilökohtaista opetustakin on saatavilla lähinnä lääkäreille resurssien mukaan. Kielikoulutuksessa pyritään pysymään koko ajan kehityksessä mukana ja vuoden 2013 uutuutena oli Kielikahvila. Kielikahvilan tavoitteena ei ole kielitodistus vaan se, että sairaalan työntekijät uskaltaisivat puhua molempia kotimaisia kieliä. Kielen oppiminen tapahtuu keskustelemalla niin, että osallistujat puhuvat puolet ajasta toisella kotimaisella kielellä ja toiset puolet ajasta äidinkielellään. Kielikahvila saa jatkoa tänä keväänä.

Vaasan keskussairaalaa työpaikaksi harkitsevat ja kielitaidostaan epävarmat voivat siis hakea paikkoja luottavaisin mielin sillä kielikoulutusta on kyllä tarjolla työtehtävissä pärjäämisen tueksi!

Henkilökunta voi katsoa ja ilmoittautua tuleviin kielikoulutuksiin intranetin Alma-työpöydältä löytyvästä Koulutuskalenterista. Talven ja kevään kurssit ilmestyvät Koulutuskalenteriin nyt tammikuun aikana.  Kursseista ilmoitetaan myös intranetin etusivulla, joten sitäkin kannattaa seurata.

Voin siis lämpimästi suositella osallistumaan sairaalan järjestämiin kieliopetuksiin ja rohkeasti tavoittelemaan kielitodistusta jos sellainen vielä puuttuu!

katjasaariYstävällisin terveisin
Katja Saari,
osastonsihteeri

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s