På gott humör

Blogginlägg

ACT Projektet har nu vuxit ur sina barnkläder och tagit steget in i vuxenvärlden. I samarbete med Österbottens Förbund har Centralsjukhuset startat ett projekt som till en viss del är finansierat av Europeiska Regionens Utvecklingsfond (ERUF). Projektet heter ”På gott humör” och kommer innebära en stor utbildningsmöjlighet för den offentliga sektorn.

Mitt namn är Anders Englund och inom projektet ansvarar jag för utbildning och handledning av yrkesmänniskor inom offentliga sektorn i metoden Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Utbildningen är gratis för deltagarna och man anmäler sig genom att ta kontakt med mig per telefon (040 4872351) eller e-post (anders.englund@vshp.fi). Före anmälningen bör du tänka på följande saker:

  • Finns det ett passligt utrymme där ni kan ta emot mig, eller skall utbildningen ske i Centralsjukhusets utrymmen?
  • Hur många deltagare blir ni från er arbetsplats? Ifall ni är färre än 10; finns det någon annan verksamhet som har liknande arbete, som kunde erbjudas utbildningen samtidigt som ni?
  • Är det praktiskt möjligt att arrangera så att deltagarna med säkerhet kan delta i hela utbildningen som omfattar 2 x 4 h teori + ca 10 x 1,5 h handledning?

ACT i korthet

Vi människor är experter på att reagera på utmaningar genom att lösa problem. Evolutionen har tränat hjärnan att tillämpa olika lösningsmönster på nya problem för att komma vidare. På samma sätt som en höks hjärna är tränat att hitta det svagaste bytet i en flock, så ser vi automatiskt var en lösning kommer fallera, och kan åtgärda det.

Vi människor kan också missbruka det här, eftersom vi ibland blir så besatta med att lösa problem att vi låter hela flocken gå oss förbi. Vi vaknar upp då vi är 72 år gamla, eller 50, 32 eller 16. ”Varför var jag inte mera våghalsig, mera omtänksam och generös?”, frågar vi oss i våra melankoliska stunder då vi ångrar och ältar, medan vi konstaterar att det nu är för sent för att göra någonting åt det. Det blir uppenbart att (problem)lösningen har fört oss längre bort från vårt eget liv. Man kan säga att lösningen har blivit det nya problemet.

ACT hjälper bevisligen människor i mycket olika livssituationer att hantera utmaningar på ett annat sätt. ACT hjälper människor att låta kriser och utmaningar föra dem närmare deras egna värderingar, istället för längre bort.

anders_englund

Mvh., Anders Englund, psykolog

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s