Pappersjournalerna

Journaler

Varje dag är det mycket hanterande och plockande med pappersjournaler. Mycket tid går åt att söka dessa journaler som behövs vid läkarmottagningen.

När patienten har en tid inbokad till en mottagning så för arkivpersonalen journalerna automatiskt till den polikliniken. De journaler som inte finns i arkivet söker vi från en lista där man ser var journalerna borde finnas. Då ringer sekreteraren dit och begär journalen, journalen kan finnas där för att den väntar på läkarens underskrift eller så kan det vara något annat som ännu är oklart. Likadant ringer sekreterarna oss från andra polikliniker/enheter och söker efter journaler. Det gäller att hålla ordning på journalhögarna med de oskrivna dikteringarna för att hitta alla de journaler man söker efter och det är inte alltid så lätt, ibland kan dikteringarna redan ha blivit skrivna och sänts iväg och då borde ju inte journalen mera finnas kvar i den högen.

Pappersjournalerna skall “saneras”, efter att dikteringen är skriven och det betyder ju att man sätter in den senaste skrivna texten eller de senaste lab.proverna och så slänger man den gamla samt att man städar lite i journalen.

Nu har ju nog dethär ändrats ganska mycket, pappersjournalen behövs inte så mycket mera, största delen syns ju redan i den elektroniska journalen men de kommer ändå automatiskt till polikliniken när patienten har en tid inbokad.

På många polikliniker har journalerna redan lämnats bort helt och hållet och allt finns då i den elektroniska journalen.

Hos oss på medpkl väntar vi bara på att få börja med den elektroniska och få lämna bort pappersjournalen, men eftersom allt ännu inte finns elektroniskt måste det vara klart förrän vi kan börja.

Just nu är det en webbutbildning på gång för personalen angående den elektroniska journalen som skall vara utfört till hösten, så efter det tas kanske den elektroniska journalen i bruk hos oss?

Så vi fortsätter ännu och söker efter journaler till de mottagningar som vill ha dem och de som inte behöver journaler söker vi inte så aktivt efter, men man skall ju ändå försöka sätta alla lösa papper som kommer från mottagningarna in i journalen.

anita_bengs3

Hälsningar Anita Bengs, avd.sekreterare på inremedicinska polikliniken

Citat ur läkarjournalen: Smärtan kommer när patienten ligger raklång med båda benen på ryggen.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s