Skenbara samband

Jag tycker att det är intressant hur våra huvuden fungerar. För att förstå vår omvärld söker vi ju ofta efter regelbundenheter i det vi iakttar. Samtidigt är vi ju inte alltid riktigt vetenskapliga då vi gör observationerna. Vetenskapsmannen strävar till att använda objektiva mätinstrument, ex. linjalen som kan ordna föremål enligt deras längd. Min teori är att människan i början placerar observationer på en skala, men att man efterhand blir mera benägen att kategorisera istället. Den här förändringen sker då vi värderar utfallet. Ex. kan en fiskare kassera den del av fångsten som inte uppfyller ett längdkriterium. Den kategoriseringen (godkända/icke godkända) är lätt att göra vetenskapligt. Även statistik över olika fiskevatten är lätt att göra vetenskapligt, och fiskaren kan på så sätt utarbeta ett effektivt sätt att uppnå sina mål, nämligen att få mycket fisk.

Om fiskaren en dag blir överraskad av en storm och nästan stryker med, så finns det en stor risk att det färgar hans bedömning av fiskevattnen i framtiden. Jag vet att människan är benägen att låta dylika saker: riskerna, hoten och problemen, väga för tungt i bedömningen. Fiskaren kanske undviker de bästa fiskevattnen trots att de är det effektivaste sättet för honom att uppnå sitt mål, nämligen att få mycket fisk. Ett sätt att undvika sådana detta är att sluta kategoriskt bedöma situationer då observationen inte är vetenskaplig.

Det är lätt för vem som helst att se att vågor rör sig i vindens riktning och att varje våg har en egen bredd. Faktum är däremot att en noggrann och vetenskaplig undersökning av vågorna lär oss att vattnet inte rör på sig nästan alls, och att en bred våg egentligen består av många cirkulära vågor bredvid varandra. Om vi iakttar ett flöte som gungar på vattnet ser vi ju att det endast är kraften som färdas framåt, medan vattnet står ganska stilla. Vi kan också se att en våg kan runda en pir, istället för att bara fortsätta rakt framåt då de rullar in i en hamn. Då man står där på piren, och ser vågen som man så uppenbart uppfattat som EN våg svänga runt hörnet, så måste man revidera sin uppfattning och konstatera att varje ny punkt i en vågs rörelse blir en ny cirkulär våg. Därför kan vågen svänga runt hörnet. Därför kan vågen röra sig trots att vattnet står stilla; det möjliggör att kraften kan förflyttas.

På samma sätt upprätthåller vi vissa dåliga vanor i livet. Genom att agera på skenbara samband mellan olika händelser och genom att låta oönskade krafter ta sig framåt. Då problemen stjäl vår uppmärksamhet undgår det oss lätt att varje ögonblick är en ny början, med en fullständig möjlighet att ändra på vanorna.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenv%C3%A5gor

anders_englund  Mvh, Anders Englund, psykolog

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s