Mitä Notepadissa luki työpäivän päättyessä

Keskussairaalan pieni mutta pippuria säästelemätön viestintätiimi on osa yleishallintoa ja tuottaa tukipalveluita sairaalan muille yksiköille. Sama ilman kapulakieltä: viestintä palvelee ja auttaa sairaalan muita yksiköitä muun muassa verkkopalveluihin, lehdistötiedotteisiin ja valokuviin liittyvissä asioissa.

Muutamia esimerkkejä viestinnän taittamista esitteistä, oppaista ja kirjasista.

Muutamia esimerkkejä viestinnän taittamista esitteistä, oppaista ja kirjasista.

Yksi päivittäin tarjoamamme tukipalvelun muoto ovat graafiset tuotteet, kuten henkilökunnan käyntikortit, sairaalarakennusten ja terveyskeskusten seinille päätyvät julisteet sekä potilaille ja henkilökunnalle suunnatut esitteet ja oppaat. Meidän kontollamme on tuotteiden taittaminen eli Word-tiedostona meille tulleen tekstin muuttaminen esimerkiksi houkuttelevan kirjasen muotoon lisäämällä tekstin joukkoon kuvia, värejä ja muuta mukavaa. Ohjenuoranamme käytämme sairaalan graafista ohjeistoa. Lopputuloksen painatamme painotalossa, ja lopulta se päätyy kiiltäväkantisena (itse asiassa käytämme enemmän mattapaperia, mutta se ei kuulostanut yhtä hyvältä) esimerkiksi osaston esitetelineeseen, josta potilas voi sen itselleen napata.

No, ei se taittaminen ihan noin helppoa ja mutkatonta ole – että lisätään vain vähän väriä ja kuvia ja tittididii esite on valmis. Asiantuntijoiden eli hoitoalan ammattilaisten laatiman tekstin matka valmiiksi, painetuksi esitteeksi vaatii usein lukuisia kommentointi- ja korjauskierroksia sekä tekstin ja ulkoasun viilauksia. Lisäksi me viestinnän kielipoliisit oikoluemme tekstit, karsimme kirjoitusvirheet ja tarvittaessa kansankielistämme tekstejä vaihtamalla liian vaikeat ammattitermit tavallisten ihmisten kieleen.

Taittamisen lähtökohtana on siis aina teksti. Ennen kuin vien tekstin taitto-ohjelmaan, olen ottanut tavaksi käyttää sen Notepad-ohjelmassa. Word-tiedostoista tuppaa nimittäin jäämään tekstiin muotoiluja, kuten fontteja ja välistyksiä, jotka tekevät kiusaa taittaessa. Vaikka yhden ylimääräisen tekstikentän kautta käyttäminen saattaa kuulostaa työläältä, välttyy sen ansiosta isommilta harmeilta.

Notepad on kuitenkin sen verran pieni kapistus, että se unohtuu usein taustalle auki. Kun työpäivän päättyessä sulkee auki jääneet ohjelmat, piileksii Notepad-ikkuna usein alimmaisena, ja siellä iloisesti möllöttää teksti, jonka olen jossain vaiheessa päivää sen kautta taittoon vienyt.
Tällaiset tekstit tervehtivät minua loppuvuodesta ennen kotiinlähtöä:

9.10.2013: Jännitä lantiopohjan lihakset nostaessa.

14.10.2013: Viiden hoitoyksikön lisäksi Y-rakennukseen mahtuu myös monta muuta toimintoa. Kellarikerroksessa on erilaisia teknisiä tiloja, koulutus- ja kokoushuoneita, huoltotiloja sekä päivystyshuoneet. Ylimmistä kerroksista löytyy toimistotiloja, kokoushuoneita, teknisiä tiloja sekä auditorio.

15.10.2013: YLILÄÄKÄRIÄ, INFEKTIOTAUDIT
Lisätietoja: klinikkaryhmän johtaja Maija Räsänen

16.10.2013: Vauvamyönteisyydellä tarkoitetaan imetyksen suojelemista, edistämistä ja tukemista synnytyssairaaloissa, joissa hoidetaan raskaana olevia, synnyttäviä ja synnyttäneitä äitejä sekä imeväisikäisiä lapsia. Vauvamyönteisyyttä arvioidaan Maailman kansanterveysjärjestön (WHO) ja Unicefin kriteereillä.

22.10.2013: Det är bra att dricka mycket så att urinblåsan sköljs.

25.11.2013: Korvauksen myöntäminen edellyttää, että henkilö on saanut kirjallisen lääkärinlausunnon.

Vaikka meillä viestintäihmisillä ei olekaan kokemusta hoitotyöstä saati lääketieteellisten termien tuntemusta, tarttuu mammaohjeiden, Y-rakennuksen viestintämateriaalien, rekrytointi-ilmoitusten, vauvamyönteisyys-flyereiden, avannepotilaille suunnattujen oppaiden ja sosiaalityöntekijöiden ohjeistusten oikoluvusta ja taittamisesta väistämättä terveysaiheista tietoa omaankin päähän – ja juuri jatkuva uuden oppiminen tekee työstämme erityisen mielenkiintoisen.

salla_pukkinen

 

Perjantaiterveisin,
Salla Pukkinen
viestintäsuunnittelija

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s