Nötter och russin

Då hjärnan arbetar behöver den mycket energi. För mig är skrivande på jobbet ytterst energikrävande. Mängder av nötter, russin och som avslutning: tuggummi går åt för att hålla elden brinnande.

Radioandakt skall också skrivas. Bandandet tar en bråkdel av totaltiden att få fram en andakt. I studion tillbringade jag ändå två timmar för att förverkliga två knappa sjuminutersandakter. YLE på Abborrvägen i Brändö gör det med ordning. Radioandakt är kamp, svett och ibland tårar. Den här gången var det en utdragen process. Andakterna tog lång tid att mogna fram och skriva ut.

Också annat skrivande hör till min vardag.Untitled-2 I det närmaste konstant är att någon form av utbildning finns inom synhåll. Det känns naturligt att utgå från uppdragsgivarens intentioner och jag brukar börja med att samtala med beställaren. Innehållet till föreläsningarna söker jag ur litteraturen kompletterat med mina egna förråd av erfarenheter. Det självupplevda slår lätt an hos åhörarna. Det väcker ett glatt igenkännande och fastnar i minnet. Som föreläsare kan jag känna att åhörarna och jag möts, bron över till varandra blir farbar och jag når fram.

Plock ur föredragsrubriker som passerat några hundra par öron: Information om dödsfall och olyckor, debriefing, livsmening, att möta människor i sorg och kris, att möta och vårda en döende patient, möte med sorg, samarbete på avdelningen. Som synes handlar det mycket om bemötande i samband med sjukdom, död och sorg. Det känns naturligt för mig som sjukhuspräst eftersom en central del i mitt arbete nämligen är att möta människor. Dessutom är sjukdom, död och sorg mina sparringpartners på jobbet i olika förpackningar. De skall jag återkomma till en annan gång.

rose-maj_frimanMed vänlig hälsning
Rose-Maj Friman
sjukhuspräst

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s