Ensitapaaminen kuntoutusohjaajan kanssa

_MG_8623_web

Meillä kuntoutusohjaajilla on monentyyppisiä asiakkaita, minkä vuoksi asiakkuudetkin ovat erimittaisia. Joskus prosessit ovat pitkiä ja sisältävät useita tapaamisia, kun taas jotkut kestävät vain yksittäisen puhelinkeskustelun verran. Asiakkaat voivat ottaa yhteyttä kuntoutusohjaajaan itse tai toisaalta kuntoutusohjaaja voi saada asiakkaan yhteystiedot sairaalan henkilökunnalta ja ottaa tämän jälkeen yhteyttä asiakkaaseen.

Mikäli asiakas on entuudestaan tuntematon, sovitaan yleensä tapaaminen. Itse olen useimmiten ensi kertaa yhteydessä puhelimitse. Selvitän asiakkaan tilannetta, onko hänen helppo lähteä kotoaan. Asiakkaat voivat tulla kuntoutusohjaajan luokse tai tapaaminen voidaan sopia poliklinikalle tai osastolle, jossa asiakas on potilaana. Kuntoutusohjaaja voi myös mennä asiakkaan kotiin, mikäli tämän on vaikea liikkua.

Ensimmäisellä tapaamiskerralla tutustutaan. Haastattelen asiakasta ja tunnustelen tarpeita. Käymme läpi sairauteen liittyviä asioita ja asiakkaan toimintakykyä. Voin antaa tietoa apuvälineiden saamisesta, sillä apuvälineet on keskitetty nykyään terveyskeskusten lainaamoihin ja sairaalan apuvälinekeskukseen. Kartoitan olemassa olevia tukiverkostoja ja sitä, miten asiakas itse tuntee saatavilla olevia palveluita. Voin antaa tietoa kuntoutuskursseista, ammatillisesta kuntoutuksesta tai sosiaalipalveluista.

_MG_8568_web

Ensimmäisen tapaamisen lopuksi sovitaan suunnitelmasta. Se voi tarkoittaa yhteydenottoa vaikkapa lääkäriin, sosiaalityöntekijään tai kuntoutuslaitokseen, tai uutta tapaamista, jolloin esimerkiksi täytetään hakemuksia. Joskus yksittäinen tapaaminen riittää antamaan tarpeeksi tietoa ja kuntoutusohjaus voi jäädä siihen. Ihmiset saattavat kuitenkin muistaa kuntoutusohjauksen ja ottaa yhteyttä vuosienkin tauon jälkeen, mikäli palvelut tulevat jälleen tarpeellisiksi.

Aurinkoisin terveisin:

hanna-maria.haivala

Hanna-Maria Häivälä

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s