Pappersjournalerna

WP_001126 journaler

Nästa vecka startar vi på vår poliklinik med journallöst.  Jag ser verkligen fram emot att inte behöva ha pappersjournaler mera, all information finns ju redan i den elektroniska journalen.

Vi har ca 140-150 patienter på vår inkommande lista varje dag. Alla journaler som finns på listan har behövts eftersom  patientens handlingar skall finnas där. Dessa kontakter kan vara både läkarbesök, sköterskebesök, undersökningar, telefontider eller brevsvar. Om patienten har en telefontid så ringer läkaren till patienten och berättar om olika svar som t.ex blodprov, röntgensvar, annat, även skötaren ringer till patienten. Fredagar brukar det vara en lite lugnare dag med mindre mottagningar. Till alla dessa kontakter dikterar läkaren eller skötaren någonting som sekreteraren sedan skall skriva, korta texter skriver de ibland själva men långa dikteringar skriver sekreteraren. Många gånger är det inte bara själva texten från besöket som dikteras utan det kan även vara diktering på remisser/konsultationer för olika undersökningar till andra enheter/sjukhus, det kan vara intyg för olika mediciner, rehabilitering och mycket annat.

Ganska ofta behöver vissa journalanteckningar skrivas fortare än andra på grund av olika orsaker, t.ex har pat en tid inbokad till någon annan läkare och utlåtandet från vårt besök behöver finnas tillhands eller så kan det vara brådskande remisser till andra inrättningar som behöver fara iväg så fort som möjligt, det kan vara läkarintyg som skall sändas vidare för bl.a dyra mediciner mm.

Det skall bli intressant att se hur det journallösa fungerar, men åtminstone kommer arbetsbördan för oss sekreterare att minska markant eftersom sökandet av journaler har tagit mycket av vår tid.

Så journalhögarna försvinner, men dikteringarna plockar vi som förr från listan från vårt elektroniska dikteringsprogram.

Med detta hoppas jag på fortsatt sommarvärme länge länge……

Citat ur patientjournal: Ibland mår patienten bättre, ibland sämre. Ibland mår hon inte alls

anita_bengs3

Anita Bengs, avdelningssekreterare på Inremedicinska polikliniken

 

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s