Kirurgiskolning för specialiserande läkare

På onsdagen 21.5.2014 ordnade vi en skolning med gastrokirurgiska praktiska övningar. Några specialiserande läkare i kirurgi tog själva initiativet till skolningen tidigare under våren och med kort varsel och lite hjälp kunde vi ordna i våra egna utrymmen. Vi fick tillåtelse att använda gamla dagkirurgins utrymmen, som annars står tomma i väntan på renovering, och förde dit all nödvändig utrustning med hjälp av några skötare. Efter att dagens planerade operationer var avklarade, samlades vi alla först till en föreläsning som en av våra specialläkare höll som tangerade ämnet. Sedan blev det dags att fortsätta skolningen med praktiska övningar.

Hanna Suikki (t.h.) opererar bort en gallblåsa medan Anne Hietala (t.v.) följer med.

Alla tio specialiserande läkare fick turvis öva sig i att operera bort en gallblåsa. Denna gång var det tillåtet att göra misstag, för vi opererade förstås inte människor utan grislever och -gallblåsa som hade hämtats från slakteriet (som ändå blivit över). Förhållandena var förvånansvärt verklighetstrogna när preparatet låg gömt i en pafflåda så att kirurgen endast kan följa med titthålsoperationen via bilden på monitorn. Assistentens uppgift är att hålla i kamerainstrumentet och hela tiden följa med vad som händer så att kirurgen kan koncentrera sig på att operera med båda händerna. Det är lite som att spela tv-spel, med den skillnaden att man bara har långa instrument som inte går att böja då de är i bukhålan. Kameran förstorar bilden och det är egentligen lättare att se vad man gör än vid en s.k. öppen operation. Under skolningen fick vi hela tiden hjälp och handledning av våra egna specialläkare, som gav goda råd och uppmuntrade oss att jobba vidare fast det ibland kändes lite knepigt. Det är inte helt lätt i början att få de egna händerna och instrumenten att lyda men man brukar ju säga att övning ger färdighet!

Jannice Sirkka syr koncentrerat ihop två tarmar. Det är viktigt att vara noggrann så att det inte blir läckage för det kan få allvarliga följder.

För att vi inte skulle bli sysslolösa medan vi väntade på vår tur till titthållsoperationen, så övade vi oss också i konventionella tekniker. Vi hade några tarmpreparat och gjorde tarmsömmar både med s.k. staplerinstrument som gör tarmsömmen automatiskt med små nitar (lite som en symaskin) och genom att så sömmen för hand med tråd. Tarmsömmar görs t.ex. efter att man opererat bort tarmcancer, så att man sluter de kvarblivna tarmarna till varandra. I dagens läge använder vi oftast staplerinstrumenten men det är också viktigt att kunna göra sömmen på traditionellt ”gammaldags” sätt. Specialiserande läkare fungerar i början som assistenter vid operationer och först då man blivit mera erfaren får man under handledning av specialläkare småningom lära sig att operera själv. Därför är det jätteviktigt att vi får dylika möjligheter att öva våra praktiska färdigheter i trygga förhållanden.

Skolningseftermiddagen var på alla sätt lyckad! Det blir också betydligt billigare att ordna en liknande skolning själv än att skicka alla läkare turvis till annan ort på flera dagars skolning. Vi hoppas att den här succén kan bli en tradition för de som utför sin grundutbildning i kirurgi vid Vasa Centralsjukhus!

camilla_bockelman

 

Camilla Böckelman

MD, specialiserande läkare i kirurgi

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s