Sopu sote-ratkaisusta – mitä se on?

Sote-blogin_kuvitus_heinä_2014_2
Mikä muuttuu?

Ensinnäkin kaikki sosiaali- ja terveystoimen tehtävät ja vastuut otetaan kunnilta pois. Koko sektorin vastuu siirretään viidelle suuralueelle, joiden työnimenä on sote-alue. Organisaatiomuoto sote-alueella on kuntayhtymä. Sote-alueen pääasiallisena tehtävänä on päättää, järjestää ja tilata palvelut, ei tuottaa niitä itse. Vaasan sairaanhoitopiirin kunnat kuuluvat nyt Turun yliopistollisen keskussairaalan erva-alueeseen ja jäävät todennäköisesti siihen. Se tarkoittaa sitä, että länsirannikon sote-alue muodostuu 62 kunnasta ja noin 860 000 asukkaasta.

TAUSTAA

Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat sopivat keväällä suuntaviivoista koskien sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistusta eli niin sanottua sote-uudistusta. Kompromissi oli tarpeen, koska työ oli polkenut paikallaan useita vuosia – jopa ministereitä ja työryhmiä vaihdettiin, kun sopua ei löydetty. Kaikki olivat yksimielisiä uudistuksen tarpeesta, mutta mielipiteet ratkaisumalleista olivat täysin erilaisia ja siksi mitään ei tapahtunut.

Kun periaatetason yhteisymmärrys oli saavutettu, asetettiin parlamentaarinen komitea, jonka tehtävänä oli nopeasti saada lakiehdotus eduskuntaan. Myös tämä työ venyi, koska kyseessä on suuri ja monimutkainen tehtäväkenttä. Komitea järjesti loppujen lopuksi lehdistötilaisuuden 25.6.2014 ja kertoi, että laki on nyt käytännöllisesti katsoen valmis. Annettu informaatio oli niukkaa, ja pelkästään uutisten kautta asiaa seuraaville kokonaiskuvan muodostaminen tapahtuvista muutoksista voi olla hankalaa.

Kuka sitten tuottaa palvelut?

Tämä oli yksi komitean vaikeimmista kysymyksistä ja sovun löytäminen kesti. Tuottajien tulee olla julkisia organisaatioita, eli kuntayhtymiä tai poikkeustapauksissa yksittäisiä kuntia, jotka huolehtivat palvelujen antamisesta. Ennakkotietojen mukaan tällaisen tuottajan tulee kyetä integroitujen palvelujen tuottamiseen, eli kaikkeen sosiaalipuolen vanhustenhuollosta vaativaan erikoissairaanhoitoon.

Tällä hetkellä lähdetään siitä, että tällaisia tuottajia olisi koko maassa noin 20-30 kappaletta. Länsirannikon sote-alueella näitä tuottajaorganisaatioita olisi luultavasti 3. Oman piirimme osalta organisaatioiden lukumäärä olisi yksi (1) eli kuntien, kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirin henkilöstö ja toiminta siirrettäisiin kaikki yhteen organisaatioon. Tämä muutos tulee viemään aikaa

Mitä sote-alue sitten tilaa?

Integroituja sote-palveluja tietylle alueelle tietyksi ajaksi. Tässä on se varsinainen haaste meidän osaltamme Vaasan sairaanhoitopiirin alueella. Mihin kustannustasoon sote-alueen suurvaltuusto haluaa sitoutua? Jos vertailutaso on maan keskiarvo tai alin sairaanhoitopiirien keskiarvo länsirannikolla, joudumme tuottamaan kokonaispalvelun omalla alueellamme noin 25 miljoonaa euroa halvemmalla per vuosi. Tästä erikoissairaanhoidon osuus on noin 20 miljoonaa ja sosiaali- ja perusterveydenhuollon osuus noin 5 miljoonaa.

Olemme tottuneet hyvään palvelutasoon siihen liittyvine kustannuksineen, mutta nyt kustannus- ja palvelutaso tasataan koko sote-alueella. Se tarkoittaa sitä, että joudumme pikaisesti uudelleenorganisoimaan toimintaamme ja puuttumaan kustannusylityksiin – muuten ei tule tilausta.

Kuinka kiire meillä sitten on?

Maan hallitus on ilmoittanut, että lakiesitys lähetetään lausuntokierrokselle elokuussa ja vastauksia odotetaan marraskuussa. Samaan aikaan alkaa valiokuntakäsittely eduskunnassa. Tavoite on, että lakiehdotus hyväksytään maaliskuussa 2015. Uusi järjestelmä ja uudet organisaatiot aloittavat toimintansa viimeistään 1.1.2017.

Meitä odottaa kiireiset ajat, mutta yhteistyöllä pärjäämme varmasti.

goran_honga

 

 

Göran Honga
Sairaanhoitopiirin johtaja

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s