Lugnare med skrivandet under sommaren

Denna vecka och ännu nästa vecka har vi reducerad verksamhet på vår poliklinik. IT-byrån passade då på att installera nya datorer åt oss och det har varit en utmaning både för oss och för dem och de har nog fått många telefonsamtal av oss om printrar som skall installeras och program som fattas mm.

Nu under sommaren har sekreterarna på skrivsidan bortskrivet allt som legat efter och har t.o.m. hunnit hjälpa andra enheter med skrivandet också, (för när pappersjournalerna försvann har vi fått mera tid för skrivandet när man inte behöver söka och plocka i dessa journaler).

När man skriver journaltexter som man är van med går det för det mesta ganska lätt, men när man skriver åt andra enheter märker man hur svårt det kan vara. Terminologin är ju helt annan och läkarna har ju olika stilar hur de dikterar. Vissa läkare kan vara så svåra att skriva att det inte bara går, utan deras texter kan bara de sekreterare skriva som är vana med dem. Det har jag också hunnit uppleva då jag vikarierade på en annan enhet och skulle skriva en läkares diktering, det gick bara inte att skriva för det jag hörde var bara ett enda ”mumlande”, men jag fick hjälp av en annan sekreterare som var van med den läkarens dikteringssätt.

När man jobbar på sjukhuset måste man ju kunna båda inhemska språken och kunna skriva det språk läkaren dikterar, ibland dikterar läkaren även på engelska. Läkaren borde ju diktera på patientens modersmål, åtminstone epikriserna som sänds hem åt patienten, men läkaren skriver nog ganska ofta på sitt eget modersmål och patienten får då begära att få det översatt, men vi har nog också många många duktiga läkare som dikterar på patientens modersmål!

Nu skall vi bara fortsätta och njuta av den härliga sommarvärmen…

anita_bengs3

 

Anita Bengs, avd.sekreterare på inremedicinska polikliniken

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s