Hyviä yksilösuorituksia vai hyvä työyhteisö?

Sairaalan keskeisin pääoma ei ole laitteissa ja rakennuksissa, vaan se on työntekijöiden korvien välissä ja työyhteisön ”seinissä”.

Toimintamme on täysin riippuvaista siitä, että meillä on henkilökuntaa. Mutta ei pelkästään henkilökuntaa, vaan hyvää henkilökuntaa!

Millainen sitten on hyvä työntekijä ja miten sellaiseksi tullaan? Piileekö hyvyys geeneissä, tahdossa kehittää itseään vai työyhteisön seinissä?

Erikoissairaanhoidossa vaaditaan tietenkin ensiluokkaista erikoisosaamista, jotta esim. hoito voitaisiin toteuttaa tehoavana ja turvallisena. Siihen vaaditaan jatkuvaa kouluttautumista, eikä fiksuudestakaan tietenkään ole haittaa. Samoin työntekijöiden pitää olla huolellisia ja järjestelmällisiä. Ja koska maailma ympärillämme muuttuu vinhaa vauhtia, myönteinen suhtautuminen kehittämistyöhön ja oma aktiivisuus siinä ovat tärkeitä.

Osmo Soininvaaran mukaan hyvän poliitikon erottaa huonosta siinä, että hyvä on isoissa asioissa periaatteellinen ja pienissä pragmaattinen – ja osaa erottaa nämä asiat toisistaan. Ihan sama koskee myös meidän työntekijöitämme! Yhteisten arvojemme – oikeudenmukaisuus, vastuullisuus, ihmisarvon kunnioittaminen – noudattamisesta ei suurissa periaatteellisissa asioissa ole sallittua tinkiä. Mutta pienet rutiinijutut on junailtava mahdollisimman joustavasti ja tehokkaasti, tarvittaessa hiukan kulmia pyöristäen. Pitää siis tehdä oikeita asioita ja asiat oikein. Ja käyttääkseni kulunutta ja paljon väärinkäytettyä ilmaisua: potilaskeskeisyys on kaiken toiminnan lähtökohta.

Jotkut työpaikat ovat kuin Lähi-Itä, kroonisia kriisipesäkkeitä ja ruutitynnyreitä, toiset taas kukoistavia. Ja samassakin organisaatiossa yksikköjen välillä voi olla suuria eroja. Eroja yksikköjen välillä on meilläkin. Sen kummemmin henkseleitä paukuttelematta voin kuitenkin todeta, että Työterveyslaitoksen ja prof. Kivimäen työhyvinvointitutkimuksessa me pärjäsimme muihin sairaaloihin verrattuna kohtalaisen hyvin.

Työyhteisöjen välillä on siis paljon eroja. Nämä selittyvät sekä johtamisella että työntekijöiden työyhteisötaidoilla. Seuraavassa kappaleessa referoin työterveyslääkäri Marjo Sinokin Lääkärilehdessä esittämiä näkemyksiä:

Johtajan ja esimiehen positiivisuus, innostuneisuus, hyvät vuorovaikutustaidot, oikeudenmukaisuus, luottamuksellisuus ja työntekijöiden arvostava kohtelu ovat tärkeitä. Myös työntekijöiden työyhteisötaidot ovat tärkeitä: työntekijät osaavat ja haluavat auttaa työtovereitaan sekä tukea johtamista, ovat sitoutuneita työhön ja työnantajaan. Työpaikan sisäiset asiat puhutaan työpaikalla eikä lehtien palstoilla. Noudatetaan arkipäivän hyviä käytöstapoja: kuunnellaan kun puhutaan, vastataan kun kysytään, kerrotaan jos tiedetään, autetaan jos osataan, ollaan ystävällisiä ja avoimia, tuetaan toisia ja otetaan vastuuta hyvässä joukkuehengessä. Ja tietenkin kohdellaan potilaitakin ihan yhtä hyvin kuin työtovereita.

Kaikilla meillä on varmasti arkipäivän kokemuksia siitä, miten vahva voima negatiivisuus on: yksikin nyrpeä tai oikutteleva ja työtovereilleen keljuileva työntekijä voi olla ”energiavaras”, joka pilaa kaikkien muiden päivän ja myrkyttää koko yksikön ilmapiirin. Tällaisissa tilanteissa esimiehet ja johto joutuvat toisinaan tekemään jyrkkiäkin ratkaisuja suojellakseen työyhteisön ilmapiiriä ja siten sen toimintakykyä ja sen muiden työntekijöiden hyvinvointia.

Hyvän työyhteisön luomisessa on esimiehellä tietenkin tärkeä rooli, samoin koko organisaation johdolla. Mutta jokaisen työntekijän käyttäytymisellä ja työyhteisötaidoilla on merkitystä. Yksiköiden välillä yhteistyön pitäisi olla hyvää, samoin erilaisten hallinnon palvelujen kanssa. Ja kaikkien käytäntöjen, prosessien ja tietojärjestelmien pitäisi tietenkin olla toimivia ja turvallisia.

Työntekijöissä on siis eroja. Mutta työyhteisö vaikuttaa myös paljon siihen, tuleeko työntekijästä kärsivä vai kukoistava. Hyvästä työyhteisöstä on hyötyä kaikille: toisiaan hyvin kohtelevat työntekijät viihtyvät töissä paremmin ja jaksavat jopa tehdä pidemmän työuran. Uusia työntekijöitä on myös helpompi rekrytoida.

Hyvät työkaverit, kannetaan siis kaikki kortemme yhteiseen kekoon, jotta jaksaisimme ja viihtyisimme töissä paremmin. Ja mikä tärkeintä: jotta potilaamme saisivat parasta mahdollista hoitoa!

 

auvo_rauhala

Ystävällisin terveisin
Auvo Rauhala
johtajaylilääkäri

 

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s