Oletko tulossa leikkaukseen?

Nykyään suurin osa leikkaukseen tulevista potilaista tulee sairaalaan leikkauspäivänä suoraan kotoa. Leikkaukseen kotoa eli LEIKO-toiminta on oleellinen osa leikkausvalmisteluja. Suunniteltujen leikkausten potilaista 90 % soveltuu tähän leikkaukseen kotoa -hoitopolulle. Tämä onkin maamme maamme korkeimpia lukuja verrattaessa sairaaloiden LEIKO-toimintaa. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen kun lääkärin kanssa on sovittu leikkauksesta poliklinikkakäynnin yhteydessä?

Valmistautuminen leikkaukseen

Päiväkirurgisessa toimenpiteessä potilaalla on tärkeää olla tukihenkilö.

Jo poliklinikkakäynnillä keskustellaan tulevasta toimenpiteestä ja sen kulusta. Pienempiä toimenpiteitä voidaan tehdä päiväkirurgisesti, jolloin potilas saapuu sairaalaan aamupäivällä ja kotiutuu samana päivänä. Tällöin valmistelut sekä toipuminen leikkauksen jälkeen vievät keskimäärin 4-6 tuntia. On tärkeää, että potilaalla on tukihenkilö, joka pystyy hakemaan potilaan kotiin päiväkirurgisesta yksiköstä ja voi olla apuna kotona leikkauksen jälkeen seuraavaan päivään asti. Suunniteltaessa laajempaa leikkausta, joka vaatii toipumista ja seurantaa osastolla, potilas saapuu LEIKO-yksikköön aamulla ennalta sovittuun aikaan. Sairaanhoitaja auttaa valmisteluissa ja saattaa potilaan leikkaussaliin.

Ennen leikkausta potilas täyttää esitietokaavakkeen. Anestesialääkäri tapaa potilaan jo esikäynnillä tai viimeistään leikkauspäivänä, jolloin keskustellaan anestesiatavasta. Anestesiatavan valintaan vaikuttavat esimerkiksi perussairaudet ja kotilääkitys. Riippuen toimenpiteestä ja potilaan toiveesta voidaan toimenpide suorittaa joko paikallispuudutuksessa, selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Esikäynnillä käydään läpi tarvittavia kotona tehtäviä esivalmisteluja ja leikkauspäivän kulkua. Esikäynti voidaan myös korvata haastattelulla puhelimitse.

Tupakointi vaikuttaa hengitykseen ja ilmateihin sekä haavan paranemiseen, joten se kannattaa lopettaa hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Edeltävänä päivänä tulee käydä suihkussa ja tarkistaa, että leikkausalueen iho on ehjä. Sairaanhoitaja kertoo etukäteen, mitkä lääkkeet saa ottaa leikkauspäivänä. Oksennusvaaran takia tärkeää olla syömättä ja juomatta 6 tuntia ennen leikkausta. Potilaat, jotka käyttävät verenohennus- (esim. Marevan ja Plavix), diabetes- tai astmalääkkeitä saavat erityisohjeita näiden suhteen. Tupakointi vaikuttaa hengitykseen ja ilmateihin sekä haavan paranemiseen, joten se kannattaa lopettaa hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Alan ammattilaiset leikkaussalissa

Saat etukäteen tietää, milloin sinun tulee saapua päiväkirurgiseen tai LEIKO-yksikköön leikkausaamuna. Sairaanhoitaja ottaa sinut vastaan ja auttaa esivalmisteluissa. Pyrimme arvioimaan leikkauspäivän aikataulua mahdollisimman tarkasti, mutta väistämättä päivän viimeinen leikkauspotilas joutuu odottamaan vuoroaan.

Sairaanhoitaja saattaa leikkaussaliin, jossa leikkaussalihenkilökunta aloittaa työnsä. Leikkaussalissa tarvitaan monta alan ammattilaista; anestesiahoitaja hoitaa yhdessä anestesialääkärin kanssa anestesian, eli kivunlievityksen ja mahdollisen nukutuksen, sekä seuraa tarkasti potilaan vointia koko toimenpiteen ajan. Kirurgia avustaa kaksi sairaanhoitajaa. Lisäksi erikoistuva lääkäri tai lääketieteen kandidaatti saattaa olla seuraamassa toimenpidettä. Toimenpiteen jälkeen toipuminen tapahtuu heräämössä, kunnes vointi on riittävän hyvä ja on turvallista siirtyä kahville tai jatkohoitoon osastolle.

Keväällä valmistui Y-rakennus, jossa sekä päiväkirurginen että LEIKO-yksikkö sijaitsevat. Tilat ovat siis varsin uudet ja modernit. Päiväkirurgisessa yksikössä potilas ”kiertää” huoneesta toiseen ja palaa lopulta samaan sisäänkäyntiin missä päivä alkoi. LEIKO-yksikkö sairaalaan jääville potilaille sijaitsee nykyään aivan leikkaussalien vieressä, joten esivalmistelujen jälkeen on helppoa siirtyä leikkaussaliin.

camilla_bockelman
Tervetuloa meidän yksikköön!

Camilla Böckelman
LT, kirurgian erikoistuva lääkäri

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s