Hyvillä mielin – harjoituksia mielen hyvinvointiin: Läsnäolo

hyvillämielin_läsnäolo

Laskettelet vieraassa rinteessä sata lasissa.

Tapaat hyvän ystävän ensimmäistä kertaa vuosiin.

Lohdutat itkevää lastasi.

Jokainen tietää, millaista on uppoutua hetkeen ja olla täysin läsnä tilanteessa. Valitettavasti monille meistä se on joskus todella vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että läsnä olemisen kyky on heikentynyt ja vaatii harjoittelua. Kielitaito ruostuu, jos kieltä ei käytä. Samalla tavalla hetkessä eläminen vaikeutuu, jos ei harjoittele niin kutsuttua tietoista läsnäoloa. Aivomme ovat aikojen saatossa kehittyneet pitämään itsensä työn touhussa koko ajan. Jos hetkeen uppoutuminen on vaikeaa, aivot tarvitsevat ylimääräistä työskentelyä pysyäkseen tyytyväisenä. Siinä tapauksessa ohitamme tämän hetken ja joko pohdimme tulevaa tai haudomme mennyttä.

Olet alitajuisesti tietoinen siitä, montako minuuttia hissikortti on vielä voimassa.

Olet hakenut vanhan ystävän lennolta ja pelkäät kotimatkan aikana mahdollista antikliimaksia.

Kyseenalaistat oman vanhemmuutesi, kun lapsesi suru ei aiheuta sinussa oikeaa reaktiota.

Tiedämme kaikki, millaista on etääntyä omasta elämästä. Pystyäksesi kohdistamaan tarkkaavaisuuttasi paremmin tee tämä 10 minuuttia kestävä yksinkertainen harjoitus joka aamu.

  1. Istu tai makaa mukavassa asennossa, sulje silmäsi.
  2. Hengitä rauhallisesti ja tasaisesti. Tunnustele, missä kohtaa kehossasi tunnet hengityksen (2 minuuttia) ja miltä se tuntuu. Yritä olla arvioimatta tunnetta hyväksi tai huonoksi, vaan havainnoi ainoastaan, miltä se tuntuu.
  3. Tarkastele tuntemuksia muualla kehossasi. Mitä tunnet iholla (1 min), käsissä ja jaloissa (1 min), suussa (1 min) ja jalkojen alla (1 min).
  4. Kuuntele tarkasti ääniä, joita kuulet tällä hetkellä (2 min). Etsi hiljaisin ääni, jonka voit kuulla. Tule tietoiseksi nykyhetkestä toteamalla: ”Istun (/makaan) tässä ja huomioin, mitä tällä hetkellä kuulen.”
  5. Tarkastele ajatuksia, joita sinulla on tällä hetkellä (2 min). Älä takerru mihinkään niistä, vaan ainoastaan totea niiden olemassaolo ja sen jälkeen siirry seuraavaan ajatukseen. Hengitä.
  6. Avaa silmäsi ja tunnustele, millainen ihminen haluat olla tänään ja mitä haluat tehdä. Elä.

hyvillämielin_logo

anders_englund


Hyvillä mielin -blogisarjassa pyskologi Anders Englund Vaasan keskussairaalasta kertoo ACT-menetelmästä ja siihen perustuvista harjoituksista. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) eli suomeksi HOT (hyväksymis- ja omistautumisterapia) on uusi psykoterapiamuoto mielenterveyden ongelmien hoitoon ja kuntoutustyön apuvälineeksi.

Jokainen voi hyötyä ACT-menetelmään pohjautuvista harjoituksista. Ne parantavat omien ajatusten ja arvojen havaitsemiskykyä ja laskevat stressitasoa. Vaasan keskussairaala järjestää keskiviikkona 24.9.2014 kaikille avoimen, maksuttoman ACT-yleisöluennon, jossa kerrotaan esimerkiksi ACTin hyödyntämisestä omassa arjessa. Pysy kuulolla!

Hyvillä mielin -hanke on osin Euroopan Aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama, ja se toteutetaan yhteistyössä Pohjanmaan liiton kanssa.

hankelogot

En reaktion på ”Hyvillä mielin – harjoituksia mielen hyvinvointiin: Läsnäolo

  1. Pingback: Hyvillä mielin – harjoituksia mielen hyvinvointiin: Laajentaminen | Vasa centralsjukhus - Vaasan keskussairaala

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s