Cancervård i toppklass

I onkologiska dagavdelningens ljusa utrymmen poserar Elvi Nordlund, Camilla Ahlskog, Antti Jekunen, Eva-Lisa Ehrström och Lotta Store.

Både kropp och själ är i fokus när cancerpatienterna behandlas holistiskt på Vasa centralsjukhus. Innan och efter operationen, under behandlingen och uppföljningen får patienten hjälp, stöd och goda råd av ett mångkunnigt och professionellt vårdteam. Nya, moderna behandlingsformer fulländar den tidsenliga vården.

I blänkande nya, trivsamma och renoverade utrymmen med modern apparatur tar den onkologiska enheten emot sina patienter.

Onkologiska enheten

Vasa centralsjukhus har behandlat cancerpatienter sedan år 1964.

Onkologiska enheten består av en strålbehandlingsavdelning, bäddavdelning och poliklinik. Den sistnämnda funkar även som dagavdelning.

Under ett år

  • ger onkologiska enheten 21 000 behandlingar på strålbehandlingsavdelningen och besöks av 1 000 nya patienter, varav över 50 % från Syd- och Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt
  • cirka 5 000 vårddagar på bäddavdelningen
  • 1 050 mottagningar på polikliniken.

Den temporära läkarbristen har avhjälpts, alla läkarvakanser har fyllts.

– Vi har verkligen inlett våren i utvecklingens tecken, då alla bitar har fallit på plats. Strålbehandlingsavdelningen har bland annat fått en ny, toppmodern strålbehandlingsapparat som erbjuder patienterna ännu bättre behandlingsformer, säger överläkare Antti Jekunen.

– För tillfället skulle vi faktiskt ha kapacitet att ge strålbehandling åt ännu fler patienter, konstaterar avdelningsskötare Camilla Ahlskog.

Även poliklinikens mottagning har utvecklats de senaste åren, för att bättre motsvara patienternas behov.

– Den svåraste tiden för patienten är vanligtvis före operationen samt efteråt, då patienten väntar på att besöka onkologiska polikliniken för första gången, säger avdelningsskötare Elvi Nordlund.

– I samarbete med kirurgiska enheten har vi därför utvecklat framför allt bröstskötarens arbetsuppgifter. Bröstskötaren finns som stöd för bröstcancerpatienten under hela behandlingen: före operationen, efter operationen samt vid den onkologiska behandlingen och uppföljningen.

Skräddarsydd vård och stöd

Patienter som tar cytostatika, alltså cellgifter, och bromsmediciner oralt samt patienter som deltar i klinisk läkemedelsforskning får hjälp och råd på undersökningsskötarens mottagning.

– Polikliniken erbjuder dessutom psykoterapi, som ständigt utvecklas enligt patienternas erfarenheter och behov, säger Jekunen.

Patientens hälsa avgör om behandlingen i cancerns aktiva skede ska ske på dagavdelningen eller på bäddavdelningen.

– Vid palliativ, lindrande vård av cancer samarbetar vi med de kommunala hälsocentralerna, säger Eva-Lisa Ehrström, avdelningsskötare på bäddavdelningen.

På onkologins dagavdelning ges rehabiliterande vård och patienterna uppmuntras att röra på sig så mycket de kan även då de får dropp. De kan göra sig ett mellanmål i det trivsamma patientköket, diskutera med varandra eller läsa tidningar.

– Vår ambition är att hitta den lämpligaste vården för varje patient. Den ansvarige läkaren, sjukskötaren och patienten tar alltid vårdbesluten tillsammans, konstaterar Jekunen.

Behandlingen av olika cancerformer går framåt hela tiden, och ett nära samarbete med universitetssjukhusen i Åbo och i Tammerfors gör att centralsjukhusets personal noga kan följa med hur behandlingsformerna utvecklas. Onkologins patienter ska alltid behandlas i enlighet med de senaste rönen på området, och som bäst forskas det till exempel i lung- och prostatacancer.

Text: Johanna Haveri | Foto: Katja Lösönen

Texten har ursprungligen publicerats i Hembesöket-tidningen 2/2014.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s