Huippuunsa hiottua syöpähoitoa

Onkologian päiväosaston valoisissa tiloissa Elvi Nordlund, Camilla Ahlskog, Antti Jekunen, Eva-Lisa Ehrström ja Lotta Store.

Syöpäpotilasta hoidetaan Vaasan keskussairaalassa kokonaisvaltaisesti, ja sekä kehon että mielen tarpeet huomioidaan. Moniammatillinen hoitotiimi antaa potilaalle apua ja neuvoja sekä ennen leikkausta että sen jälkeen. Potilas saa tukea myös hoitojen ja seurannan aikana. Uudet huippumodernit laitteet täydentävät ajanmukaista hoitoa.

Uudet, viihtyisät ja remontoidut tilat sekä huippumodernit laitteet – onkologian yksikön potilaille on nykyään tarjolla ihan uudet puitteet.

Onkologian yksikkö

Vaasan keskussairaalassa on hoidettu syöpäpotilaita jo vuodesta 1964 lähtien.

Onkologian yksikkö koostuu sädehoito-osastosta, onkologian vuodeosastosta ja onkologian poliklinikasta, jossa toimii myös päiväosasto.

Yhden vuoden aikana:

  • sädehoito-osastolla yhteensä 21 000 hoitokäyntiä ja vuosittain noin 1000 uutta potilasta, joista yli 50 % Etelä- ja Keskipohjanmaan sairaanhoitopiireistä
  • vuodeosastolla noin 5000 hoitopäivää
  • poliklinikalla 1050 vastaanottokäyntiä.

Välillä vaivannut lääkäripula on hellittänyt, ja kaikki lääkärinvirat on saatu täytettyä.

– Meillä onkin lähtenyt liikkeelle varsinainen kehittämisen kevät, kun kaikki palaset on saatu kohdalleen. Sädehoito-osastolle on muun muussa hiljattain hankittu uusi, huippumoderni sädehoitolaite, joka tarjoaa potilaille vielä paremmat hoitokeinot, kehaisee ylilääkäri Antti Jekunen.

– Tällä hetkellä meillä olisi kapasiteettia ottaa sädehoitoon jopa hieman nykyistä enemmän potilaita, Jekunen ja osastonhoitaja Camilla Ahlskog toteavat yhteen ääneen.

Myös vastaanottotoimintaa poliklinikalla on kehitetty viime vuosina entistäkin paremmin potilaan tarpeita vastaavaksi.

– Potilaalle vaikein aika on yleensä ennen leikkausta sekä leikkauksen jälkeen, kun potilas odottaa ensikäyntiä onkologian poliklinikalle, osastonhoitaja Elvi Nordlund kertoo.

– Siksi olemme yhteistyössä kirurgian yksikön kanssa kehittäneet etenkin rintahoitajan toimenkuvaa. Rintahoitaja on potilaan tukena koko hoitopolun: ennen leikkausta, leikkauksen jälkeen sekä onkologisten hoitojen ja seurannan aikana.

Räätälöity hoito ja tuki

Potilaat, joilla on suun kautta otettavia sytostaatti- ja vasta-ainehoitoja, sekä potilaat, jotka osallistuvat kliinisiin lääkeainetutkimuksiin, saavat apua ja neuvoja tablettihoitajan ja tutkimushoitajan vastaanotoilta.

– Lisäksi poliklinikalla tarjotaan psykoterapiatukea, jota kehitetään edelleen potilaiden kokemusten ja tarpeiden mukaan, Jekunen kertoo.

Potilaan kunto määrää, hoidetaanko häntä syövän aktiivivaiheessa päiväosastolla vai vuodeosastolla.

– Syövän oireita lievittävässä hoidossa teemme yhteistyötä kuntien terveyskeskusten kanssa, vuodeosaston osastonhoitaja Eva-Lisa Ehrström kertoo.

Onkologian päiväosastolla toteutetaan kuntouttavaa hoitoa, joten potilaita kannustetaan liikkumaan kuntonsa mukaan myös tiputuksen aikana. He voivat käydä viihtyisässä potilaskeittiössä tekemässä välipalaa, keskustella keskenään tai lukea lehtiä.

– Pyrimme etsimään jokaiselle potilaalle parhaiten sopivan hoidon. Hoitava lääkäri, hoitaja ja potilas tekevät aina hoitopäätökset yhdessä, Jekunen toteaa.

Syöpälajien hoitokäytännöt uudistuvat ja kehittyvät jatkuvasti, ja Turun ja Tampereen yliopistosairaaloiden kanssa tehdään tiiviistä yhteistyötä ja seurataan tarkasti hoitokeinojen kehitystä. Onkologian potilaille halutaan tarjota viimeisimmän tiedon mukaista hoitoa, ja tämän takia on vireillä myös keuhko- ja eturauhassyöpiin liittyviä tutkimuksia.

Teksti: Johanna Haveri | Kuva: Katja Lösönen

Teksti on julkaistu alun perin Kotikäynti-lehden numerossa 2/2014.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s