Hyvillä mielin – harjoituksia mielen hyvinvointiin: Havainnointi

hyvillämielin_havainnointi

Ihmisen aivot ovat ongelmanratkaisutyökalu. Aina kun vaan voimme, pilkomme eri tilanteita mitattaviksi palasiksi, joita sitten voimme analysoida ja optimoida.

Kun yritämme tämän ongelmanratkaisutyökalun avulla saada selville, keitä olemme, jumitumme usein persoonallisuutemme konkreettisiin puoliin. Luokittelemme itsemme esimerkiksi tittelin, musiikkimaun tai ujouden mukaan. Käsityksemme itsestämme saavat saman psykologisen aseman kuin kielelliset käsitteet. Niistä tulee joustamattomia, ja samalla me itse juutumme kuplaan.

Kun uudet, ulkopuolelta tulevat ärsykkeet kohdistuvat näihin käsityksiimme, syntyy kamppailureaktio. Siksi kuplaan juuttuneesta ihmisestä tuntuu usein siltä, että ympäröivä maailma muodostaa uhan hänen persoonalleen. Silloin hän käyttäytyy typerästi muita kohtaan – ja samalla myös itseään.

Kun olemme määrittäneet itse itsemme joustamattomilla käsityksillä, maailmankuvamme muuttuu katkeraksi ja erilaiset elämän kokemukset menevät meiltä sivu suun. Loppujen lopuksi laiminlyömme omat arvomme. Esimerkiksi joku saattaa loukata läheistään, koska ”ei vaan ole mikään halailija”, luopua elämänsä rakkaudesta, koska ”ei vaan ole tarpeeksi makee tyyppi”, tai jättää parhaan ystävän häät väliin, koska ”sattuu olemaan sisäänpäin kääntynyt”.

Jotta ympäröivän maailman käsityksiä voisi käsitellä paremmin, on jokaisen hyvä hankkia monivivahteisempi kuva itsestään pyrkimällä pois kuplasta ja laajentamalla näkökulmaansa. Vaikka ongelma on monimutkainen, ratkaisu on varsin yksinkertainen (vaikka ei toki helppo).

  1. Harjoita tietoista läsnäoloasi (katso aiempi blogiteksti läsnäolosta).
  2. Nosta kätesi (tai tee jotakin muuta yhtä tavallista) kuin tekisit sen ensimmäistä kertaa elämässäsi.
  3. Havainnoi (arvottamatta hyväksi tai huonoksi, miellyttäväksi tai epämiellyttäväksi), millaisia liikkeitä tapahtuu, kun nostat kättäsi, mitkä lihakset jännittyvät ja missä kohtaa tunnet, että käsi liikkuu.
  4. Valitse joka päivä uusi vastaavanlainen liike ja havainnoi samalla tavalla 5–10 minuutin ajan, kuinka koet sen, kun et arvota liikettä hyväksi tai huonoksi tai yhdistä sitä johonkin senhetkisen tilanteen ulkopuoliseen asiaan (kuten muistoihin, suunnitelmiin tai itsekritiikkiin).

hyvillämielin_logo

anders_englund


Hyvillä mielin -blogisarjassa pyskologi Anders Englund Vaasan keskussairaalasta kertoo ACT-menetelmästä ja siihen perustuvista harjoituksista. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) eli suomeksi HOT (hyväksymis- ja omistautumisterapia) on uusi psykoterapiamuoto mielenterveyden ongelmien hoitoon ja kuntoutustyön apuvälineeksi.

Jokainen voi hyötyä ACT-menetelmään pohjautuvista harjoituksista. Ne parantavat omien ajatusten ja arvojen havaitsemiskykyä ja laskevat stressitasoa. Vaasan keskussairaala järjestää keskiviikkona 24.9.2014 kaikille avoimen, maksuttoman ACT-yleisöluennon, jossa kerrotaan esimerkiksi ACTin hyödyntämisestä omassa arjessa. Pysy kuulolla!

Hyvillä mielin -hanke on osin Euroopan Aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama, ja se toteutetaan yhteistyössä Pohjanmaan liiton kanssa.

hankelogot

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s