Pacemakeruppföljning på distans ger trygghet

Pentti Sainio har varit nöjd med sin pacemaker och distansuppföljningen. Tack vare den kan den 77-årige plantförsäljaren fortsätta arbeta så länge han bara vill och orkar.

Pentti Sainio har varit nöjd med sin pacemaker och distansuppföljningen. Tack vare den kan den 77-årige plantförsäljaren fortsätta arbeta så länge han bara vill och orkar.

Då Pentti Sainio kryper ner under täcket för natten aktiveras apparaten han har på nattduksbordet. Den börjar följa med hur hans hjärta och pacemaker fungerar. Om ett problem upptäcks slår apparaten larm och skickar en rapport till centralsjukhusets hjärtstation.

 Pentti Sainio från Helsingby har haft pacemaker sedan år 2012, på grund av hjärtsvikt. I höstas blev det nödvändigt att byta sladd på pacemakern, efter att den skadats i en liten olycka. Samtidigt fick Sainio ta hem en apparat för distansuppföljning, med vars hjälp kardiologerna och pacemakerskötarna på Vasa centralsjukhus hjärtstation kan hålla ett öga på hans hjärta och pacemaker.

– Systemet togs i bruk hos oss för första gången år 2008. I dag har 90 procent av våra patienter med hjärtsvikt- eller rytmstörningspacemaker en apparat för distansuppföljning, säger pacemakerskötare Carina Winberg.

Samma data som vid poliklinikbesök

 Apparaten för distansuppföljning håller trådlöst patientens pacemaker och hjärta under observation och skickar en rapport till sjukhusets kardiologer och pacemakerskötare. Rapporten innehåller en hjärtkurva och information om pacemakerns status. Apparaten slår dessutom alltid larm om det uppstår en störning i hjärtrytmen.

– I praktiken får vi samma information som då patienten besöker polikliniken, men vid distansuppföljning är patienten under konstant observation. Den här metoden minskar antalet poliklinikbesök med upp till 75 procent, säger pacemakerskötare Stina Sjöblom.

Distansuppföljning är behändigt och tryggt. Det eliminerar inte läkarbesöken helt och hållet, patienterna besöker läkarmottagningen en gång om året. Om det framkommer något avvikande i distansuppföljningen konsulteras en kardiolog.

Text: Johanna Haveri | Bild: Katja Lösönen

Texten har ursprungligen publicerats i Hembesöket-tidningen 2/2014.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s