Tahdistimen etäseuranta tuo turvaa

Pentti Sainio on ollut tyytyväinen tahdistimen ja etäseurantalaitteen toimintaan. Niiden avulla 77-vuotias taimikauppias uskaltaa jatkaa työntekoa vielä niin kauan kuin halua ja jaksamista riittää.

Pentti Sainio on ollut tyytyväinen tahdistimen ja etäseurantalaitteen toimintaan. Niiden avulla 77-vuotias taimikauppias uskaltaa jatkaa työntekoa vielä niin kauan kuin halua ja jaksamista riittää.

Kun Pentti Sainio menee nukkumaan, yöpöydällä oleva seurantalaite alkaa mitata hänen sydämensä ja tahdistimensa tilaa. Jos laite huomaa ongelman, se hälyttää ja lähettää keskussairaalan sydänasemalle raportin.

Helsingbyläinen Pentti Sainio on ollut sydämen vajaatoiminnan takia tahdistinhoidossa vuodesta 2012. Viime syksynä tahdistimen johto vioittui pienessä tapaturmassa ja se jouduttiin vaihtamaan. Samassa yhteydessä Sainio sai kotiin etäseurantalaitteen, jonka avulla Vaasan keskussairaalan sydänaseman kardiologit ja tahdistinhoitajat pystyvät seuraamaan sekä sydämen että tahdistimen kuntoa.

– Ensimmäiset etäseurantalaitteet otettiin meillä käyttöön vuonna 2008. Tällä hetkellä 90 prosenttia potilaistamme, joilla on rytmihäiriö- tai vajaatoimintatahdistin, on etäseurannassa, sanoo tahdistinhoitaja Carina Winberg.

Samat tiedot kuin poliklinikkakäynnillä

Etäseurantalaite seuraa langattomasti potilaan tahdistimen ja sydämen tilaa ja lähettää raportin sairaalaan kardiologin tai tahdistinhoitajan luettavaksi. Raportti sisältää potilaan sydämen rytmikäyrän sekä tietoa tahdistimen tilasta. Laite myös hälyttää aina, jos jommankumman tilassa on jokin häiriö.

– Käytännössä saamme etäseurannan avulla samat tiedot potilaasta kuin poliklinikkakäynnillä, mutta etäseurannan avulla potilas on jatkuvasti valvonnassa. Seurantalaitteen käyttö vähentää potilaiden poliklinikkakäyntien määrää jopa 75 prosenttia, tahdistinhoitaja Stina Sjöblom kertoo.

Etäseuranta on vaivatonta ja turvallista. Se ei korvaa kokonaan lääkärikäyntejä, vaan potilaat käyvät lääkärin vastaanotolla vuosittain. Kardiologin konsultaatiota tarvitaan myös silloin, jos seurannassa tulee ilmi jotain poikkeavaa.

Teksti: Johanna Haveri | Kuva: Katja Lösönen

Teksti on julkaistu alun perin Kotikäynti-lehden numerossa 2/2014.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s