Hyvillä mielin – harjoituksia mielen hyvinvointiin: Laajentaminen

Puhelin soi!

Linjan toisessa päässä on paras ystäväsi. Vastaat puhelimeen ja saat tietää, että kaveriporukkasi odottaa sinua mukaan eeppiseen kamppailuun kaikkien aikojen pelissä: minigolfissa. Liitytkö seuraan?

Tunnet, kuinka pulssisi nousee ja kätesi hikoavat. Päätäsi alkaa särkeä ja sinua ahdistaa. Nämä tuntemukset ovat menneisyytesi summa, ja nyt ne nousevat esiin. Jokainen minigolfauskerta on nimittäin päättynyt samalla tavalla. Toivot aina, että seuraava kerta olisi erilainen, mutta tulos on kuitenkin aina sama: tympääntyminen typeriin sääntöihin ja niitä vastaan kapinointi alkaa reiällä 4, ylivoimainen ja voimakas turhautuminen reiällä 9 ja lopulta suorastaan traumaattinen, henkinen tuska reiällä 13.

Kun kokemuksesi minigolfista on tämä, on melko lailla itsestään selvää, että kyseinen peli aiheuttaa sinussa erilaisia reaktioita. Ongelmallista tästä kuitenkin tulee vasta kun luulet voivasi valita tunteesi. Olet nyt valinnan edessä:

  1. Hengailetko kavereidesi kanssa peloissasi ja hermostuneena *
  2. Vältteletkö kavereitasi, jotta voit minimoida epämiellyttävät tuntemukset

* Yleinen harhaluulo on, että vältetään turhautumista, mutta se tunne ei ole läsnä tässä hetkessä. Tässä hetkessä on ainoastaan pelko ja hermostuneisuus siitä, että turhautumisen tunne tulee esiin myöhemmin.

Olemme vastuussa omasta elämästämme, mikä tarkoittaa sitä, että meidän täytyy reagoida kokemuksiimme, eikä valita, mihin kokemuksiin olemme valmiita. Jotta voisimme elää täysiarvoista elämää, meidän täytyy olla halukkaita kokemaan kaikki ne luonnolliset tunteet, jotka kuuluvat elämään.

Itse itseään vastaan kamppailun lopettamiseksi ja oman elämän elämiseksi toista seuraava harjoitus aina, kun haluat välttää epämiellyttävän tunteen.

  1. Sulje silmäsi (jos mahdollista) ja keskity hengitykseesi muutaman hengenvedon ajan.
  2. Tarvittaessa tee koko läsnäoloharjoitus (katso aiempi blogipostaus läsnäolosta).
  3. Aseta epämiellyttävä tunne johonkin kohtaa kehoasi ja tutki tunteen ominaisuuksia (muoto, lämpö, rakenne, väri, liike…).
  4. Vedä syvään henkeä viisi kertaa ja täytä tunteen ympärillä oleva tila ilmalla. Ajattele tai sano samaan aikaan: ”Annan tunteelle tilaa olla olemassa ja liikkua.”
  5. Avaa silmäsi ja valitse tietoisesti ja itsenäisesti, haluatko jatkaa samaan suuntaan yhdessä epämiellyttävän tunteesi kanssa vai haluatko vaihtaa suuntaa.

 


hyvillämielin_logo

anders_englund


Hyvillä mielin -blogisarjassa pyskologi Anders Englund Vaasan keskussairaalasta kertoo ACT-menetelmästä ja siihen perustuvista harjoituksista. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) eli suomeksi HOT (hyväksymis- ja omistautumisterapia) on uusi psykoterapiamuoto mielenterveyden ongelmien hoitoon ja kuntoutustyön apuvälineeksi.

Jokainen voi hyötyä ACT-menetelmään pohjautuvista harjoituksista. Ne parantavat omien ajatusten ja arvojen havaitsemiskykyä ja laskevat stressitasoa. Vaasan keskussairaala järjestää keskiviikkona 24.9.2014 kaikille avoimen, maksuttoman ACT-yleisöluennon, jossa kerrotaan esimerkiksi ACTin hyödyntämisestä omassa arjessa. Lue lisää ja tule mukaan!

Hyvillä mielin -hanke on osin Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama, ja se toteutetaan yhteistyössä Pohjanmaan liiton kanssa.

hankelogot

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s