På gott humör – träna upp din psykiska välmåga: Expansion

Telefonen ringer!

Det är din bästa vän. Du svarar och får veta att ett stort gäng med bra typer väntar på dig för en episk kamp i spelens spel; minigolf. Kommer du med?

Du känner hur pulsen stiger, händerna sticker till då handsvetten slår ut. Du får en lätt huvudvärk och känner ångest. Just nu är din upplevelse en summa av din historia, framvuxen i det här specifika sammanhanget. Varje gång du har spelat minigolf har det nämligen slutat på samma sätt. Du hoppas alltid att nästa gång ska vara annorlunda, men resultatet är ändå det samma; rebelliska infall mot de idiotiska reglerna och det banala upplägget börjar vid hål 4, den överväldigande ständigt överliggande frustrationen vid hål 9 och slutligen den traumatiserande psykiska våndan vid hål 13.

Givet denna historia är det ganska självklart att det ovannämnda spelet väcker olika reaktioner hos dig. Problematiskt blir det däremot först då du tror att det är din sak att välja vilka känslor du har. Du har ställts inför ett val:

  1. Att umgås med vänner du gillar med rädsla och nervositet*
  2. Att undvika dina vänner för att minimera de obehagliga känslorna

*En vanlig missuppfattning är att man undviker frustrationen, men denna finns ju inte i nuet. Där finns endast rädslan och nervositeten för att frustrationen ska infinna sig i framtiden.

Vi har ansvar för våra egna liv, vilket innebär att vi måste reagera (svara an) på våra upplevelser, inte välja vilka upplevelser vi är beredda att ha. För att leva ett fullvärdigt liv bör vi vara villiga att uppleva alla de naturliga känslor som hör till livet.

För att ge upp kampen mot dig själv, och leva ditt eget liv upprepa följande övning varje gång du märker att du vill undvika en obehaglig känsla:

  1. Blunda (om praktiskt möjligt), koncentrera dig på din andning under några andetag.
  2. Vid behov utför hela närvaroövningen (se inlägg om närvaro).
  3. Placera den obehagliga känslan någonstans i kroppen, utforska dess egenskaper (form, värme, textur, färg, rörelse…).
  4. Dra in 5 djupa andetag och fyll utrymmet runt känslan med luft, samtidigt som du tänker eller säger ”Jag ger känslan utrymme att finnas och röra sig.”
  5. Öppna ögonen och välj nyktert och självständigt om du vill fortsätta i samma riktning tillsammans med din obehagliga känsla, eller om du vill byta riktning.

 


anders_englund

 

I bloggserien ”På gott humör” berättar psykolog Anders Englund vid Vasa centralsjukhus om ACT-metoden och dess övningar. ACT, Acceptance and Commitment Therapy, är en ny form av psykoterapi för behandling av mentala sjukdomar samt ett hjälpmedel vid rehabilitering.

Alla kan dra nytta av övningarna som baserar sig på ACT-metoden. Övningarna förbättrar förmågan att observera egna tankar och värderingar, och sänker stressnivån. Onsdag 24.9.2014 ordnar Vasa centralsjukhus ett avgiftsfritt ACT-seminarium, som är öppet för alla. Där berättas bland annat om hur du kan dra nytta av ACT i din vardag. Läs mer!

Projektet På gott humör är delvis finansierat av Europeiska Regionens Utvecklingsfond (ERUF) och förverkligas i samarbete med Österbottens förbund.

En reaktion på ”På gott humör – träna upp din psykiska välmåga: Expansion

  1. TACK Ander Englund för en givande föreläsning om ACT- vi blev såväl på gott humör som eftertänksamma. Diskussinerna gick varma länge efter föreläsningen. Mycket bra initiativ att ha öppen föreläsning på detta sätt! Hälsningar Tina Selänniemi med dotter Emilia Selänniemi

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s