Hyvillä mielin – harjoituksia mielen hyvinvointiin: Vapautuminen

Kuvittele, että on jouluaatto ja koko perhe on kerääntynyt joulun tuoksujen täyttämään kotiin. Kuvittele lumen peittämällä lintulaudalla linnunruokaa nokkivat talitiaiset ja oravanryökale, joka tulee ja rohmuaa kaiken linnunruoan itselleen. Näet huurteisesta ikkunasta taivaanrannassa kimaltavan auringon, joka on juuri noussut puiden ylle hiljalleen lämmittämään uinuvaa talvimaailmaa.

Meidän on suhteellisen helppoa kuvitella tämä tilanne, vaikka suomalainen joulu ei aina ole yhtä idyllinen. Tätä kuvittelun taitoa kutsutaan mielikuvitukseksi.

Mielikuvituksemme antaa meille mahdollisuuden elää abstraktit asiat konkreettisena. Mielikuvituksen ansiosta ihminen on onnistunut tuottamaan lukemattomia keksintöjä, jotka ovat tehneet elämästä mukavampaa. Mielikuvituksessa on kiehtovaa, että kaikki aivojen toiminnot eivät osaa erottaa kuviteltua ja elettyä todellisuutta. Tämän ansiosta urheilija kykenee harjoittelemaan evääkään liikuttamatta. Ja näinhän urheilijat myös tekevät: istuvat silmät suljettuna ja käyvät läpi menneitä ja tulevia suorituksiaan. Samaan aikaan hermoradat kehittyvät ja reaktiokyky paranee.

Tämä hieno taito voi kuitenkin osoittautua ongelmalliseksi, koska ihminen uppoutuu helposti epähedelmällisiin kuvitelmiin. Mielikuvituksen vuoksi ajatuksemme ”ajattele jos” muuttuu helposti muotoon ”ajattele kun”. Vaikka tämä olisi kuinka oikein, käyttäytymistämme ohjaa silloin järjenvastaisesti kokemus, joka ei tosiasiassa ole ajankohtainen tässä hetkessä.

Juuri nyt ei todennäköisesti ole jouluaatto, vaikka tämän blogitekstin alussa saatoimme tuntea tutut joulun tuoksut ja melkein kuulla joululaulujen soivan. Aivan yhtä vähän tänään on huominen työpäiväsi pelottavine esitelmineen tai traumaattinen yläkouluaikasi pilkkahuutoineen. Nyt on aika suodattaa nämä tarpeettomat ajatukset ja oppia olemaan uppoutumatta vääriin kuvitelmiin.

  1. Tee läsnäoloharjoitus (katso aiempi blogipostaus läsnäolosta) oppiaksesi tarkkailemaan omia ajatuksiasi
  2. Sano ääneen ”Minulla on ajatus, jonka mukaan…”
  3. Kuvittele ajatus elokuvan tekstityksenä, esim. ”Anders ajattelee jouluaattoa 6.10.2014”
  4. Laula ajatus jonkin tutun laulun sävelellä
  5. Sano ajatus ääneen noin 40 kertaa tai todella hitaasti (noin 4 sekuntia/sana)

Kohdat 2–5 auttavat katkaisemaan yhteyden abstraktien symbolien (ajatukset) ja konkreettisen sisällön (kokemukset) välillä. Jos tämä ei tehoa, aloita harjoitus alusta.

 


hyvillämielin_logo

anders_englund


Hyvillä mielin -blogisarjassa pyskologi Anders Englund Vaasan keskussairaalasta kertoo ACT-menetelmästä ja siihen perustuvista harjoituksista. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) eli suomeksi HOT (hyväksymis- ja omistautumisterapia) on uusi psykoterapiamuoto mielenterveyden ongelmien hoitoon ja kuntoutustyön apuvälineeksi.

Jokainen voi hyötyä ACT-menetelmään pohjautuvista harjoituksista. Ne parantavat omien ajatusten ja arvojen havaitsemiskykyä ja laskevat stressitasoa. Lue lisää!

Hyvillä mielin -hanke on osin Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama, ja se toteutetaan yhteistyössä Pohjanmaan liiton kanssa.

hankelogot

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s