Sähköiset järjestelmät säästävät paperia

Vaasan keskussairaalan yhteispäivystyksessä on vähennetty paperin kulutusta huomattavasti lokakuun alusta, sillä kaikkia potilastietoja ei enää entiseen tapaan tulosteta arkistoon. Paperitulosteet ovat viime vuosien aikana korvautuneet sähköisillä järjestelmillä, sillä esimerkiksi elektroniset lähetteet ja Nettilab ovat vähentäneet tulostamista.

Potilastietojärjestelmän ja sähköisten palveluiden kehittyminen parantavat potilastietojen ajantasaisuutta. Papereiden tulostaminen ja järjesteleminen ovat aiemmin vaatineet myös enemmän työaikaa.
– Sähköistyminen helpottaa potilastietojen päivittämistä, sillä tiedot löytyvät yhdestä paikasta, ja kaikki päivitykset näkyvät heti muille käyttäjille, osastonhoitaja Tanja Roivainen luettelee paperittomuuden etuja.

Potilastietojärjestelmän ja sähköisten palveluiden kehittyminen parantavat potilastietojen ajantasaisuutta.

Vaikka kaikkia asioita ei voida vielä hoitaa sähköisesti, säästetään jo nyt Roivaisen mukaan valtavat määrät paperia, sillä potilaskertomukset saattavat olla kymmenien sivujen mittaisia.
– Paperitulosteita otetaan kuitenkin edelleen potilaan hoidon kannalta välttämättömissä tilanteissa. Lisäksi potilastietoja haetaan potilasasiakirja-arkistosta erityisen tarpeen niin vaatiessa.
– Yleensä tarvittavat tulosteet liittyvät leikkaushoitoon, mutta myös ensihoidon tiedot annetaan paperilla, koska ensihoidolla ei ole vielä käytössä sähköistä järjestelmää, Roivainen kertoo.

Paperin säästämisen takana on pyrkimys ympäristöystävällisempään toimintatapaan, josta linjataan myös Vaasan keskussairaalan ympäristöraportissa. Sairaalan toiminnassa ympäristövastuu merkitsee ennen kaikkea ympäristön kannalta myönteisten toimintojen edistämistä, toiminnan aiheuttamien ympäristövaikutusten karsimista, ympäristölle haitallisten vaikutusten vähentämistä, energian säästämistä ja ympäristölainsäädännön noudattamista toiminnassa.

Teksti: Mia-Mari Lähteenmäki | Kuva: Katja Lösönen

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s