1472 mjuka kompisar till barnavdelning

Mjukisdjur

1472 mjukisdjur fick Vasa centralsjukhus barnavdelning ta emot idag, 13.11.2014. Mjukisdjuren har samlats in under hela hösten i regionen. Insamlingen är den tredje i ordningen och kulminerade i ett donationstillfälle på barnavdelningen. Kampanjen, som i huvudsak skett på Facebook, går ut på att samla in mjukisdjur för små patienter. Mjukisdjuren doneras till centralsjukhuset och barnavdelningen i Jakobstad.

Syftet med insamlingen är att sprida tröst och trygghet i vardagen på barnavdelningen. Även om det ibland kan kännas lite skrämmande att vistas på sjukhuset kan det bli lite mindre skrämmande om man har ett eget mjukisdjur bredvid sig. Mjukisdjuret kan sedan tas med hem. Insamlingen har fått ett positivt välkomnande av såväl barnpatienter, deras föräldrar, barnavdelningens personal som donatorerna.

Mjukisdjur och Eva-Maria

– Donatorerna säger ofta att det känns fint att få hjälpa. Barnen och föräldrarna är naturligtvis belåtna då de får ett trevligt minne från sjukhusvistelsen, säger Eva-Maria Strömsholm som står bakom insamlingen.

Alla som velat komma ihåg de små barnpatienterna har kunnat delta i insamlingen. Det enda kravet som ställts är att mjukisdjuren ska vara nya, då använda leksaker kan utgöra en infektionsrisk. Donatorerna kommer från hela Finland. Även i år kom många donationer från Österbotten, men även från Åland och Nyland. En del donationer har till och med postats från utlandet.

Då insamlingen arrangerades för första gången år 2012 lyckade man samla ihop 1 065 mjukisdjur. Ifjol fick man ihop 1 100 stycken. Strömsholm förhåller sig öppen inför framtiden.

– Insamlingen har blivit viktig för många, så sannolikt kommer den att ordnas även nästa år. Men vi får ta ett år i taget, säger Strömsholm.

Eva-Maria och barn

Text och foto: Mia-Mari Lähteenmäki

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s