Skydda dig mot säsongsinfluensa – vaccinera dig

Skydda dig mot säsongsinfluensaInfluensaperioden lurar bakom knuten. Det bästa skyddet mot epidemin är att vaccinera sig. Vanligtvis infaller influensaperioden i början av året, januari–mars, så nu är det dags för vaccinationerna att komma i gång. Effekten av vaccinet når sin maximala effekt efter ungefär två veckor, varefter det är i kraft i cirka ett år. Vaccinationen kan tas på den egna hälsostationen eller på traktens hälsocentral.

Säsongsinfluensan som oftast förorsakas av A- och B-virus gör att cirka en halv miljon finländare insjuknar i luftvägsinflammation varje år. Majoriteten av dem som insjuknar i influensan tillfrisknar med hemvård. Men framförallt personer som fyllt 65 år, gravida, små barn och personer som hör till riskgrupper på grund av sjukdom bör vaccinera sig, eftersom de löper risk att insjukna i en allvarlig influensa. Hos äldre personer och små barn samt hos personer med vissa sjukdomar kan influensan nämligen leda till komplikationer (öroninflammation, lunginflammation), sjukhusvård och i värsta fall kan patienten avlida.

Hör du till målgruppen?

Vaccination rekommenderas för följande grupper:

 • Alla som fyllt 65 år
 • Gravida
 • Alla barn i åldern 6–35 månader
 • Värnpliktiga män och kvinnor som tjänstgör frivilligt
 • Personer som på grund av sjukdom eller vård har en förhöjd risk att insjukna
  • Patienter i behov av regelbunden läkarvård på grund av kronisk hjärtsjukdom, lungsjukdom eller diabetes
  • Personer med njursvikt
  • Patienter med en sjukdom eller behandling som försämrar motståndskraften
  • Patienter som genomgår behandling med kortikosteroider eller immunsupprimerande behandling
 • Närstående till personer som löper risk att insjukna i allvarlig influensa
 • Social- och hälsovårdspersonal

Vad består vaccinet av?

Varje år skapar man ett influensavaccin av de virusstammar som sannolikast kommer att förorsaka ifrågavarande års influensa. Virusstammarna utses av Världshälsoorganisationen WHO. I och med att vaccinet inte innehåller några levande virus så kan det inte förorsaka influensa. En liten del av dem som vaccinerats kan få muskelvärk eller feber, men dessa symtom är inte influensa. Biverkningarna av vaccinet avklingar inom ett par dagar.

Influensavaccinet skyddar mot influensan och dess komplikationer, men inte mot vanlig förkylning Effekten av vaccinet varierar från individ till individ. Hos friska arbetsföra personer förebygger vaccinet 70–80 procent av influensafallen, hos barn 70–90 procent av fallen och hos äldre cirka 50 procent av fallen. Majoriteten av de vaccinerade får inte influensa. Om den vaccinerade ändå drabbas av influensa är sjukdomen i allmänhet lindrigare och tillfrisknandet sker snabbare.

Hur förebygga spridningen av influensa?

Influensan sprids effektivt i trånga utrymmen, såsom skolor, arbetsplatser och kollektivtrafik. Den som insjuknat utsöndrar viruset i andningsvägarna och infektionen kan sprida sig till andra människor genom hostningar eller via händerna. Spridningen av influensan kan förebyggas med en bra host- och handhygien samt genom att stanna hemma då man är sjuk.

De typiska, första symtomen vid influensa är hög feber, muskelvärk, huvudvärk och illamående. Då febern har gått ner tillkommer hosta, halsont, snuva och nästäppa. De senare symtomen är de samma som vid en vanlig förkylning. Barn kan förutom av de vanliga symtomen även få mag- och tarmsymtom.

Influensan kan även fås av en symtomfri person, eftersom den som smittats kan sprida smittan en dag innan symtomen märks. Smittsamheten är högst under de tre första sjukdomsdagarna och varar i cirka en vecka, varefter viruset i allmänhet försvinner.

Visste du detta om influensa?

Tilläggsinformation om influensan och vaccinationer: www.thl.fi, www.terveyskirjasto.fi

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s