Suojaudu kausi-influenssalta – ota rokote

Suojaudu influenssalta ottamalla rokote

Influenssakausi on pian taas täällä. Paras tapa suojautua epidemialta on ottaa influenssarokote. Influenssakausi sijoittuu tavallisesti alkuvuoteen, tammi-maaliskuuhun, joten nyt on hyvä aika ottaa rokote. Rokotteen antama suojavaikutus alkaa pari viikkoa rokotuksen jälkeen, ja vaikutus kestää noin vuoden. Rokotuksen voi käydä ottamassa omalta terveysasemalta tai alueen terveyskeskuksesta.

Kausi-influenssa on tavallisimmin A- ja B-virusten aiheuttama hengitystietulehdus, johon sairastuu Suomessa vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä. Valtaosa influenssaan sairastuneista paranee kotihoidossa. Rokotuksen ottamista suositellaan kuitenkin erityisesti yli 65-vuotiaille, raskaana oleville, pienille lapsille ja sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville, sillä heille influenssa voi aiheuttaa vakaviakin seurauksia. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä joitakin perustauteja sairastavilla influenssa saattaa nimittäin johtaa jälkitauteihin (korvatulehdus, keuhkokuume) ja sairaalahoitoon. Jotkut potilaista saattavat menehtyä influenssaan.

Kuulutko kohderyhmään?

Rokotuksen kohderyhmään kuuluvat:

 • 65 vuotta täyttäneet
 • Raskaana olevat
 • 6-35 kuukauden ikäiset lapset
 • Varusmiespalvelukseen astuvat
 • Sairauden tai hoidon vuoksi kohonneen riskin omaavat
  • Kroonisen sydänsairauden, keuhkosairauden tai diabeteksen vuoksi säännöllisessä lääkärin hoidossa olevat potilaat
  • Munuaisten vajaatoimintaa sairastavat henkilöt
  • Potilaat, joiden sairastama tauti tai taudin hoito heikentää vastustuskykyä
  • Potilaat, jotka saavat kortisonikorvaushoitoa tai sairastavat immuunivajavuutta
 • Vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset

Minkälainen rokote on?

Influenssarokote luodaan joka vuosi todennäköisimmin influenssaa aiheuttavista viruskannoista. Viruskannat valitsee maailman terveysjärjestö WHO. Rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, joten ne eivät voi aiheuttaa influenssaa. Joillakin rokotuksen ottaneilla saattaa esiintyä lihaskipua tai kuumeista oloa, mutta nämä oireet eivät ole influenssaa. Rokotteen aiheuttamat sivuoireet häviävät parissa päivässä.

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, mutta ei tavalliselta nuhakuumeelta. Rokotteen teho on yksilöllistä. Terveillä työikäisillä rokotteen antama suoja on 70–80 prosentin luokkaa, lapsilla 70–90 prosenttia ja ikääntyneillä noin 50 prosenttia. Suurin osa rokotetuista siis välttyy influenssalta. Mikäli rokotuksesta huolimatta sairastuu influenssaan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Miten influenssan leviämistä voi ehkäistä?

Influenssa leviää tehokkaasti ahtaissa tiloissa, kouluissa, työpaikoilla ja julkisissa liikennevälineissä. Influenssaan sairastunut erittää virusta hengitysteihinsä, ja tartunta voi levitä toiseen henkilöön yskimisen tai käsien välityksellä. Influenssatartuntoja voi ehkäistä hyvällä yskimis- ja käsihygienialla sekä pysymällä sairaana kotona.

Influenssan tyypillisiä ensimmäisiä oireita ovat korkea kuume ja siihen liittyvä lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Myöhempiä oireita ovat yskä, kurkkukipu, nuha ja nenän tukkoisuus, jotka ilmaantuvat kuumeen laskettua. Myöhemmät oireet ovat samoja kuin tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa tavallisten oireiden lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Tartunnan voi saada myös oireettomalta henkilöltä, sillä tartunnan saanut henkilö voi tartuttaa ympärillään olevia päivää ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on korkeimmillaan kolmen ensimmäisen sairauspäivän ajan, ja se kestää noin viikon, jonka aikana virus yleensä häviää. Tiesitkö tätä influenssasta?

Lisätietoa influenssasta ja rokotuksista: http://www.thl.fi, http://www.terveyskirjasto.fi

 

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s